Caută
Close this search box.

Erdogan, apel la musulmanii din întreaga lume să-i sprijine pe palestinienii din Gaza

erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut vineri lumii musulmane să îi sprijine pe palestinieni în faţa a ceea ce el numeşte ”cruzimea” Israelului în Fâşia Gaza şi a criticat dur SUA şi ONU în legătură cu zecile de protestatari morţi, relatează Reuters, via Agerpres.

Erdogan şi Putin lansează lucrările la prima centrală nucleară turco-rusă

Drapelul palestinian, la un discurs al lui Erdogan

Într-un discurs susţinut în faţa a mii de susţinători care au purtat drapelele turc şi palestinian la o manifestaţie la Istanbul, Erdogan a făcut apel la solidaritate din partea musulmanilor şi a spus că ONU şi-a pierdut legitimitatea pentru că nu s-a opus Washingtonului în decizia de a-şi muta la Ierusalim ambasada din Israel.

„Dacă lumea musulmană este unită împotriva cruzimii din Gaza, necugetarea Israelului nu va dura”, a spus Erdogan, care a criticat violenţele de luni din Gaza ce au urmat deschiderii ambasadei SUA din Ierusalim.

„Organizaţia Naţiunilor Unite, care a eşuat în a lua măsuri împotriva Statelor Unite, a primit o nouă lovitură la legitimitatea sa deja afectată”, a adăugat el.

Vrea summit de urgenţă

Erdogan a cerut desfăşurarea unui summit de urgenţă al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), care are 57 de membri. Reuniunea începe vineri seară la Istanbul.

La manifestaţia de la Istanbul a participat şi premierul palestinian Rami Hamdallah, care a făcut apel ca lumea să acţioneze. „Cerem comunităţii internaţionale să intervină imediat pentru a ne proteja poporul şi pentru ca Israelul să fie tras la răspundere pentru acţiunea sa”, a spus el.

Violenţele din Gaza, în care zeci de manifestanţi palestinieni au fost împuşcaţi mortal de forţele de securitate israeliene, au declanşat o dispută diplomatică între Turcia şi Israel, fiecare ţară expulzând diplomaţii de rang înalt ai celeilalte în această săptămână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri