Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut vineri lumii musulmane să îi sprijine pe palestinieni în faţa a ceea ce el numeşte ”cruzimea” Israelului în Fâşia Gaza şi a criticat dur SUA şi ONU în legătură cu zecile de protestatari morţi, relatează Reuters, via Agerpres.

Erdogan şi Putin lansează lucrările la prima centrală nucleară turco-rusă

Drapelul palestinian, la un discurs al lui Erdogan

Într-un discurs susţinut în faţa a mii de susţinători care au purtat drapelele turc şi palestinian la o manifestaţie la Istanbul, Erdogan a făcut apel la solidaritate din partea musulmanilor şi a spus că ONU şi-a pierdut legitimitatea pentru că nu s-a opus Washingtonului în decizia de a-şi muta la Ierusalim ambasada din Israel.

„Dacă lumea musulmană este unită împotriva cruzimii din Gaza, necugetarea Israelului nu va dura”, a spus Erdogan, care a criticat violenţele de luni din Gaza ce au urmat deschiderii ambasadei SUA din Ierusalim.

„Organizaţia Naţiunilor Unite, care a eşuat în a lua măsuri împotriva Statelor Unite, a primit o nouă lovitură la legitimitatea sa deja afectată”, a adăugat el.

Vrea summit de urgenţă

Erdogan a cerut desfăşurarea unui summit de urgenţă al Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), care are 57 de membri. Reuniunea începe vineri seară la Istanbul.

La manifestaţia de la Istanbul a participat şi premierul palestinian Rami Hamdallah, care a făcut apel ca lumea să acţioneze. „Cerem comunităţii internaţionale să intervină imediat pentru a ne proteja poporul şi pentru ca Israelul să fie tras la răspundere pentru acţiunea sa”, a spus el.

Violenţele din Gaza, în care zeci de manifestanţi palestinieni au fost împuşcaţi mortal de forţele de securitate israeliene, au declanşat o dispută diplomatică între Turcia şi Israel, fiecare ţară expulzând diplomaţii de rang înalt ai celeilalte în această săptămână.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here