Caută
Close this search box.

MH17 doborât în Ucraina: racheta provenea de la o unitate militară rusă

Racheta care a doborât MH17 deasupra Ucrainei în 2014 a provenit de la o unitate militară rusă, au declarat joi anchetatorii internaționali, informează AFP.

Anchetatorii „au concluzionat că racheta Buk-Telar care a doborât MH17 a venit din 53-a brigadă anti-aeriană din Kursk, Rusia”, a declarat anchetatorul olandez Wilbert Paulissen. „Brigada 53 este parte a forțelor armate rusești”, a adăugat el în cadrul unei conferințe de presă din Olanda.

Avionul companiei Malaysia Airlines a fost lovit de o rachetă deasupra regiunii separatiste de est a Ucrainei pe 17 iulie 2014 și toți cei 298 de persoane aflați la bord, mai ales olandezi, au fost uciși. În septembrie 2016, anchetatorii internaționali au ajuns deja la concluzia că rachetele au fost trimise din Rusia înainte de a fi trase de pe teritoriul din estul Ucrainei, controlat de separatiști pro-ruși. Nu s-a dat nici o declarație cine ar fi tras racheta. Până în prezent, echipa internațională a recreat cu minuțiozitate ruta făcută de convoiul militar de la Kursk, de-a lungul frontierei ucrainene, folosind fotografii și videoclipuri.

Potrivit cercetătorului Paulissen, racheta Buk are „o serie de trăsături unice care, ca atare, ar constitui un fel de amprentă pentru o rachetă”.

Moscova a negat în mod repetat implicarea sa în tragedie, acuzând Ucraina.

Ancheta efectuată de Țările de Jos se concentrează în prezent pe aproximativ 100 de persoane suspectate de a juca „un rol activ” în acest caz. Nici un nume nu a fost menționat până acum.

Șeful anchetatorilor, Fred Westerbeke, a declarat joi că ancheta se află în „faza finală”, spunând că „încă mai trebuie să facem lucruri”. În anii precedenți „am câștigat o mulțime de dovezi, dar nu suntem încă pregătiți” pentru a proceda la acuzații, a spus el.

Autoritățile olandeze au anunțat că procesul privind orice suspect arestat în acest caz va avea loc în Țările de Jos, în baza unui acord între țările participante la anchetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri