Caută
Close this search box.

SUA vs Coreea de Nord: Mike Pompeo în Phenian într-o vizită neanunțată

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a sosit miercuri în Phenian, într-o vizită neanunțată anterior (aceasta a fost menționată aseară în discursul lui Donald Trump privind retragerea SUA din Acordul nuclear), accelerând actualul curs diplomatic înaintea unui summit istoric planificat între Statele Unite și Coreea de Nord.

Vizita lui Mike Pompeo este cea de-a doua în doar câteva săptămâni, dar prima ca secretar de stat. Scopul acestei vizite este de a accelera pregătirile pentru întâlnirea tête-à-tête dintre Donald Trump și Kim Jong Un. În același timp, este vorba și de zvonurile privind eliberarea iminentă a trei americani reținuți în Coreea de Nord, zvonuri care s-au înmulțit în ultima perioadă.

Relaxarea cauzată de Jocurile Olimpice de Iarnă organizate în Coreea de Sud contrastează brusc cu situația tensionată prin care a trecut ​​peninsula Coreea dar și întreaga lume cu doar câteva luni în urmă. Donald Trump și Kim Jong-un au schimbat atunci o serie de insulte personale și amenințări dure din cauza ambițiilor balistice și nucleare ale Phenianului.

Donald Trump și-a declarat optimismul privind viitoarele relații cu Coreea de Nord catalogându-le drept constructive. Însă urmările negocierilor cu liderul nord-coreean nu au primit un răspuns concret: „Vom vedea ce vor da toate acestea, poate nu vor da nimic, sau ar putea fi un lucru important pentru Coreea de Nord, Coreea de Sud și întreaga lume”.

În ciuda ultimelor declarații și întâlniri cu Kim Jong-un încheierea unui eventual acord nu este totuși clară.

La summit-ul de luna trecută, extrem de rar în zona demilitarizata, care împarte peninsula, Kim Jong-un și președintele sud-coreean, Moon Jae-in, au reafirmat angajamentul lor în spatele unui „obiectiv comun“ privind „denuclearizarea totală“ a peninsulei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri