Caută
Close this search box.

Summit-ul SUA – Coreea de Nord: Phenian-ul este gata să vorbească „în orice moment” cu Donald Trump

Coreea de Nord a declarat că este în continuare dispusă să vorbească „în orice moment sub orice formă”, după ce președintele american Donald Trump și-a anulat abrupt întâlnirea cu Kim Jong-un, informează BBC.

Ministrul de externe nord-coreean, Kim Kye-gwan, a declarat că decizia dlui Trump a fost „extrem de regretabilă”. Summit-ul ar fi fost o premieră istorică pentru un președinte american și unul nord-coreean. Motivul pentru această anulare neașteptată a fost justificată de Trump cu o trimitere la „ostilitatea deschisă” din ultima perioadă.

Detaliile întâlnirii din Singapore din 12 iunie au fost neclare. Dar discuțiile s-ar fi concentrat pe modalitățile de denuclearizare a peninsulei coreene și reducerea tensiunilor. Cu doar câteva ore înainte de anunțul lui Trump, Coreea de Nord a declarat că și-a îndeplinit promisiunea de a dezmembra tunelurile de la singurul său loc de testare nucleară.

Donald Trump a anunțat anularea sub forma unei scrisori adresate personal lui Kim Jong-un. Un înalt oficial de administrație din SUA a dat mai târziu detalii suplimentare, spunând că Coreea de Nord a arătat „o lipsă profundă de bună credință”. Ar fi existat o serie de „promisiuni neîndeplinite” din Phenian, a declarat oficialul reporterilor, inclusiv atunci când Casa Albă a trimis șeful adjunct al personalului în Singapore pentru a se întâlni cu diplomații nord-coreeni înainte de summit. „Nord-coreenii nu au apărut, pur și simplu ne-au tras pe sfoară”. Oficialul a mai spus că președintele Trump „a dictat fiecare cuvânt” din scrisoarea sa către Kim Jong-un.

Donald Trump ar fi așteptat această întâlnire dar „Din păcate, pe baza furiei extraordinare și a ostilității deschise afișate în cea mai recentă declarație, simt că este inadecvat, în acest moment, să avem o întâlnire planificată de mult timp”, a declarat Trump într-o scrisoare către Kim Jong-un. Dar el a numit întâlnirea o „oportunitate ratată”, spunând că „într-o zi, mă uit foarte mult să vă cunosc”.

Într-o declarație ulterioară din cadrul Casei Albe, președintele american a declarat că pasul a fost „un impresionant cutremur pentru Coreea de Nord și pentru lume”, adăugând că armata americană este „pregătită dacă este necesar” pentru a răspunde oricăror acte de „nechibzuință” din Coreea de Nord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri