Caută
Close this search box.

Summit G7 tensionat: Trump împotriva tuturor

Liderii țărilor bogate din „Grupul celor șapte“ sosesc de joi în Canada pentru un summit anual extrem de tensionat, din cauza tarifelor impuse aliaților săi de Donald Trump, ignorând protestele acestora, informează AFP.

După luni de întâlniri bilaterale zadarnice, președintele american va confrunta vineri și sâmbătă în La Malbaie, Quebec, sub coordonarea liderului de la Toronto, pe liderii celor trei țări europene, Franța, Germania și Marea Britanie dar și pe cel al Japoniei, țările prietene care se tem că politica economică ”America în primul rând” se va dovedi costisitoare pentru creșterea globală.

În capitale, summit-ul s-a pregătit ca un meci de șase la unu. După retragerea unilaterală a Washington-ului din acordul nuclear cu Iranul, creșterea tarifelor este văzută ca negarea motivului pentru G7, garanția ordinii internaționale. „Pentru noi, taxele sunt ilegale, ceea ce complică dezvoltarea unui text comun (al summit-ului)”, a menționat săptămâna aceasta un înalt oficial european. Cancelarul german Angela Merkel a anunțat „controverse”.

Conflictul asupra impozitelor este de așa natură încât summit-ul nu poate să emită o declarație finală comună, dincolo de părțile consensuale privind poluarea oceanică sau egalitatea de gen. „Dacă rezistența americană merge prea departe, nu trebuie să sacrificăm principiile noastre, interesele noastre pentru o unitate de fațadă”, spune Elysée. Fără îndoială, așadar, să nu mai vorbim de acordul de la Paris sau să acuzăm Iranul de nerespectarea textului nuclear. Cu privire la comerț, Franța face trimitere, de asemenea, că „comerțul trebuie să fie deschis, liber, echitabil între statele G7”.

Aceasta nu este prima disputa a grupului, a cărei primă ședință a fost organizată de Valery Giscard d’Estaing, la Rambouillet, în 1975. În 2014, Rusia lui Vladimir Putin a fost exclusă din „G8“, extinsă la acesta în 1998. Dar de data aceasta, Statele Unite caută un răspuns în afara sistemului multilateral, fără a mai avea încredere în Organizația Mondială a Comerțului și în alte instituții. De asemenea, încearcă să ajungă în jurul Uniunii Europene, primul bloc economic mondial pentru moment. Donald Trump caută un nou principiu în negocierile cu puterile din G7 și anume vrea să pună accent pe relațiile bilaterale și nu multilaterale.

Un răspuns

  1. Razboiul dus prin interpusi nu poate fi razboiul vreunei mari puteri. Acesti „decidenti supremi” stiu ca au sefi mai mari la nivel economic (devastator), militar sau chiar de intelligence si se supun asa cum se supune orice sclav (cautand clipa de eternitate, pare-se).
    „America first” actual, suprapus peste aceleasi nu mai stiu cate ” America first” din ultimele 7 decenii nu mai pot crea nici macar fasuri de presa. Pentru noi ceilalti, totul este asemeni re – „intrarii sub pielea unui mort” unde „gasim acelasi frig fara adresa, corabiile-au inghetat in port iar cainii lupi au inghetat in lesa”.
    Noi (chiar noi), dupa cum ne spun corifeii „marelui nimic”, ne aflam undeva in micul univers limbic din anticamera infernului, virtuosi dar nebotezati intru „successse” si impartasind umili toate virtutile opuse celor 7 pacate capitale, laudate fie-le statura, vorba si portul: ale desfranatilor, mancailor, zgarcitilor, risipitorilor, furiosilor, ereticilor, violentilor, sinucigasilor, camatarilor, proxenetilor, lingusitorilor, simoniacilor, ghicitorilor si mai ales, in mijlocul nostru de jos, la capatul lumii htoniene, ale noastre, ale tuturor, anticele, clasicele si modernele exprimari ale tradarii si ale tradatorilor.
    Nomenclaturile mondiale se intrec in parazi. Traiasca matusa Elisabeta si nepotul ei andurant. Dumnezeu a fost politizat mai mult decat ii permit originile umile. Vanitatea umana este mult mai prolifica atunci cand neputand sa rezolve va incerca sa amane.
    Fara ajutorul a ceea ce se afla in noi oamenii dintotdeauna, acel si numai acel termen conventional numit Divinitate, nu cred ca reusim. Cum am putea sa invingem raul dinafara dar mai intai raul din noi cand nu exista nu numai determinare dar nici macar apetenta pentru niste semne de intrebare: oare ste bine, oare ste corect, oare vom mai fi impreuna, oare vom mai exista, sau daca singuri?
    Incepe sampionatul. Iubirea renaste, sufletele se imperecheaza in eter iar Dumnezeu apare in cismea si in chioscul de suc si inghetata.
    Nu am o intrebare. Sunt un prost, stiu.
    Ma retrag cu respect si nu astept raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri