Caută
Close this search box.

Guvernul  Dăncilă face o mare infuzie de gramatică. Oare premierul chiar recunoaşte evidenţa?

Ce face Guvernul Dăncilă cu 1.200 de dicţionare sau carţi de gramatică? Asta-i întrebarea.

Este vorba despre Dicționarul Explicativ al Limbii Române, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române şi Gramatica de Bază a Limbii Române.

Adevărat, este cunoscut faptul că premierul Viorica Dăncilă are mari carenţe legate de limba română, dar, totuşi cantitatea este uriaşă. Sperăm totuşi să nu fie vorba chiar despre vreo „alfabetizare” in corpore la Guvern. Până ce vom afla, rămâne de văzut dacă această infuzie de gramatică şi dicţionare explicative o va ajuta pe Dăncilă să vorbească ceva mai bine în limba română.

De pildă, în ultimul discurs pe care Viorica Dăncilă l-a citit în Parlament cu ocazia introducerii moţiunii de cenzură, a vorbit despre ”performanțe apreciate de Banca Monetară”, referindu-se mai probabil la Banca Mondială.
Chiar dacă citea de pe hârtie, în loc de ”în pofida”, a zis ”în profida”, iar în loc de ”legitim constituit”, a zis ”legim constiuit”. A a mai spus şi: ”randamente cât mai bună”, în loc de ”randamente cât mai bune”, după cum consemna Cotidianul.

Respectivele volume au fost cumpărat joi, prin sistemul SEAP. Este vorba despre 400 de pachete care conțin, fiecare, un dicționar explicativ al limbii române, un dicționar ortografic, ortoepic și morfologic și o gramatică de bază a limbii române. Contractul a fost acordat firmei Univers Enciclopedic Books SRL și este în valoare de 52.400 de lei.

Cele 400 de pachete vor fi livrate, gratuit, la sediul Secretariatului General al Guvernului din Piața Victoriei, în termen de 7 zile de la acceptării contractului, arată datele din SEAP.

Pachetul este format din:

a) Academia Română, Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, Dicționarul Explicativ al Limbii Române, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucureşti, anul apariție 2016, format: 20/26, nr. pagini: 1376, ISBN: 978-606-704-161-3;

sura foto; banii nostri

b) Academia Română, Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucureşti, anul apariției 2010, format 17/24, nr. pagini 871, ISBN 978-606-8162-08-9;

c) Academia Română, Institutul de Lingvistică “Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, Gramatica de Bază a Limbii Române, Editura Univers Enciclopedic Gold, Bucureşti, anul apariţiei 2016, format: 17/24, nr. pagini: 922.

Informaţia a fost semnalată pe pagina de Facebook Banii Noștri. Tot acolo un utilizator se intreaba de ce este nevoie de atâtea volume atâta vreme cât, de exemplu, DOOM se găseşte gratuit pe net.

Tot pe pagina de Facebook Banii noştri scrie:

Suntem pe drumul cel bun!
Astazi Secretariatul general al guvernului a cumparat 400 de pachete Dex + Doom + Gramatica, in total peste 50 mii RON, fara TVA!
S-o pune coana Viorica cu burta pe carte?
Totusi asa multi incompetenti sa fie in guvern, 400?

Un răspuns

  1. ”Secretariatul General al Guvernului continuă o serie de proiecte și acțiuni începute în cursul anilor precedenți de Agenția de Strategii Guvernamentale (în prezent Departamentul de Strategii Guvernamentale), desfășurate în țară și în Republica Moldova. Aceste proiecte sunt dedicate marcării unor momente semnificative pentru istoria, cultura și identitatea națională, în contextul marcării Centenarului Marii Uniri de la 1918.
    Prin urmare, o parte din cărțile și lucrările care urmează să fie achiziționate de SGG vor fi donate unor școli și biblioteci din Republica Moldova, pentru promovarea și susținerea limbii și culturii române, dar și unor grupuri de copii și tineri implicați în proiecte precum: celebrarea Zilei Limbii Române – 31 august, a Zilei Naționale a României, 1 Decembrie 2018 sau alte acțiuni organizate în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri.
    De asemenea, o parte din lucrări voi achiziționate în vederea unor acțiuni de reprezentare și protocol, în contextul marcării Centenarului Marii Uniri și a preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.”
    (Sursa: ProTV, https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/guvernul-a-cumparat-1-200-de-dictionare-si-carti-de-gramatica-livrarea-facuta-la-palatul-victoria.html)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri