Caută
Close this search box.

Alegeri în Turcia: Erdogan sărbătorește realegerea la președinție

Șeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a fost reales din prima rundă, duminică, pentru un nou mandat cu puteri întărite, depășind o opoziție revigorată încă în timpul alegerilor prezidențiale și legislative, disputate în mod firav, informează AFP.

Erdogan, care a condus Turcia timp de 15 ani și a fost reales pentru încă cinci ani, și-a savurat victoria, adresându-se miilor de susținători adunați în Ankara în fața sediului partidului său islamic-conservator. „Câștigătorul acestor alegeri este democrația, voința națională. Câștigătorul acestor alegeri este fiecare dintre cei 81 de milioane de concetățeni ai noștri”, a declarat Erdogan, în timp ce susținătorii săi l-au aplaudat.

Autoritățile electorale din Turcia au declarat luni, că Erdogan a câștigat cu o majoritate absolută a voturilor exprimate, permițându-i să fie ales din prima rundă împotriva unei opoziții acerbe, cum ar fi tribuna social-democrată reprezentată de Muharrem. Ince.

Victoria lui în alegerile de duminică îi întărește puterea, pentru că votul marchează trecerea de la sistemul parlamentar actual la un regim prezidențial în care șeful statului se concentrează asupra întregii puteri executive, stabilită de termenii unui referendum parlamentar care s-a desfășurat anul trecut.

Potrivit agenției de știri de stat, Anadolu, Erdogan a venit în topul alegerilor prezidențiale, cu un scor de 52,5%, după ce s-a numărat votul la mai mult de 99% din urne, iar alianța dominată de partidul lui Erdogan a condus 53,61% din partea legislativă a votului. Principalul său concurent, social-democratul Muharrem Ince, este pe poziția a doua în alegerile prezidențiale cu 30,7%, iar alianța anti-Erdogan formată de mai multe partide de opoziție pentru partea legislativă a sondajului colectează 34% după rezultatele parțiale publicate de Anadolu. Ince nu a comentat rezultatele duminică seara, chemând la o conferință de presă luni, la Ankara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri