Caută
Close this search box.

Mattis reasigură Japonia în legătură cu discuțiile dintre Washington și Phenian

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, a căutat să reasigure Japonia, vineri, că Washington-ul a ținut cont de interesele nipone în discuțiile cu Coreea de Nord, în timpul unei opriri la Tokyo, care a subliniat îngrijorarea apropiată a aliaților SUA cu privire la negocieri, inforează Reuters.

Agenția japoneză de apărare a fost surprinsă de decizia recentă a președintelui american Donald Trump de a opri exercițiile militare „scumpe” cu Coreea de Sud, care au fost văzute de mult timp la Tokyo ca un factor descurajator pentru amenințările Coreei de Nord. Summit-ul Trump din 12 iunie, cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un din Singapore, de asemenea, nu pare să rezolve problemele de securitate japoneze legate de un program de rachete pe care Tokyo îl vede drept o amenințare directă. Dar Mattis, cel mai înalt oficial din administrația SUA care a vizitat Japonia, a reafirmat scopul SUA de a dezmembra programele nucleare și de rachete balistice din Coreea de Nord. El a spus că alianța SUA-Japonia „stă fermă” și nu este deloc afestată de discuțiile dintre SUA și Coreea de Nord. „Suntem în mijlocul negocierilor fără precedent chiar acum cu Coreea de Nord. Dar în acest timp dinamic, alianța de lungă durată dintre Japonia și Statele Unite este fermă”, a spus Mattis, alături de ministrul apărării, Itunori Onodera.

Ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono, a declarat că cei doi aliați trebuie să „mențină relațiile strânse”, remarcându-și îngrijorarea că sancțiunile internaționale asupra Coreei de Nord rămân în vigoare până când toate armele de distrugere în masă sunt eliminate – împreună cu rachetele sale balistice.

Tokyo a fost în mod repetat zguduit în ultimii ani de rachetele testate nord-coreene care au zburat peste Japonia sau au aterizat în apele pe care Japonia le pretinde ca fiind zona economică exclusivă. „Deci, există multe lucruri care trebuie încă rezolvate”, a declarat el pentru Mattis. Japonia, care găzduiește aproximativ 50.000 de militari americani, inclusiv cea mai mare concentrare de peste mări a marinarilor din SUA și un grup de grevă transportați în SUA, se bazează pe Washington pentru apărarea sa.

Probleme nipone

Într-un alt semn al preocupărilor japoneze, Mattis a relatat în repetate rânduri că cetățeni japonezi au fost răpiți de Coreea de Nord pentru a-și antrena spionii. Japonia a presat Statele Unite pentru a face ca problema răpitorilor să fie o prioritate în discuțiile sale cu Coreea de Nord.

Ambasadorul SUA, William Hagerty, a găzduit membrii familiei răpiților japonezi la reședința sa din Tokio în aprilie și poartă în mod regulat știftul, iar Trump a ridicat problema în Singapore.

Japonia, care poate căuta discuții directe cu Coreea de Nord pentru a discuta despre întoarcerea oricăror răpiți răpiți în anii 1970 și 1980, a declarat că nu va oferi niciun ajutor economic Phenianului până la rezolvarea problemei și stabilirea relațiilor diplomatice normale.

Stop „jocurilor de război”

Mattis se află la ultima oprire a unei excursii de o saptamana în Asia, unde a oferit reasigurari similare Coreei de Sud in timpul unei scurte vizite la Seul, joi. El a asigurat guvernul sud-coreean privind un angajament „ironclad” pentru securitatea sa, inclusiv păstrarea numărului de soldați din SUA în jur de 28.500.

În Seul și Tokyo, el a apărat, de asemenea, decizia lui Trump de a opri „jocurile de război”, spunând că ar ajuta diplomații să negocieze. „Această decizie a fost luată pentru a crea spațiu pentru diplomații noștri să negocieze puternic și să sporească perspectivele unei soluții pașnice pe peninsulă”, a spus Mattis. „În același timp, menținem o poziție puternică de apărare în colaborare, pentru a ne asigura că diplomații continuă să negocieze dintr-o poziție de tărie neîndoielnică”.

Mulți experți din domeniul securității naționale au pus la îndoială intenția de a opri exercițiile, spunând că este o concesie majoră nordului care ar putea eroda în timp disponibilitatea forțelor americane și sud-coreene staționate pe peninsulă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri