Caută
Close this search box.

Merkel și Macron uniți împotriva unei Europe în „descompunere“

Cancelarul german, Angela Merkel, slăbită politic, și președintele francez, Emmanuel Macron se întâlnesc marți, în plină criză a procesului de migrare, pentru a încerca să acționeze împreună privind reforma unei Europe amenințate de „descompunere”, informează AFP.

„Europa este într-un proces de degradare“, a avertizat Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanțe, înainte de un consiliu de miniștri franco-german în această după-amiaza în Meseberg, la nord de Berlin. Într-o Europă post-Brexit divizată, stoarsă suplimentar între protecționismul Statelor Unite ale Donald Trump și ambițiile Chinei, el consideră că este „esențial să se propună un nou proiect european“ pe probleme de imigrație sau economice și financiare, a declarat el pentru BFM TV.

În timp ce o nouă criză migratorie amenință continentul, este mai mult ca niciodată ca „Franța și Germania să fie motorul pentru a găsi soluții concrete”, a declarat secretarul de stat francez pentru Afaceri Externe Jean- Baptiste Lemoyne la RFI și Franța 24.

Liderii celor două țări cele mai mari din UE urmează să organizeze o conferință de presă în jurul orei 14:00 GMT, înainte de a se întâlni seara cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Frica unui eșec la Bruxelles

În cazul în care partenerii ar trebui să cadă de acord asupra unei „foi de parcurs“ pentru reforma zonei euro, acestea vor fi de așteptat, în special cu privire la problema arzătoare a primirii migranților, care pune probleme nu numai Europei, ci și cancelarului din partea coaliției guvernamentale. „Doar dacă Germania și Franța vor conveni asupra problemelor legate de migrație și vor spune așa de ferm la Meseberg, putem evita ca summit-ul UE la sfârșitul lunii să fie ceea ce toată lumea se teme în prezent: un eșec anunțat”, avertizeaza marți cotidianul german „Die Welt”. Italia, în primul rând al afluxului de solicitanți de azil, a declanșat o nouă criză în UE după refuzul de a găzdui migranți din Africa. Ei au sosit duminică în Spania după o săptămână de călătorii pe mare.

Pentru Angela Merkel și Emmanuel Macron: gestionarea migranților trebuie să fie europeană, în timp ce alții, precum Polonia și Ungaria, refuză să-și deschidă granițele. Cancelarul, care conduce Germania de aproape 13 ani, are nevoie disperată de un progres. Ministrul său de Interne, Horst Seehofer, care reprezintă aripa dreaptă a guvernului său de coaliție, i-a dat două săptămâni pentru a reduce și mai mult fluxul de migranți la nivel european, în caz contrar se va comanda la începutul lunii iulie pentru a „reprima imediat“ solicitanții de azil care sosesc la frontierele germane dintr-o altă țară europeană. Acest lucru ar putea duce la căderea guvernului său.

Nimeni nu așteaptă un acord din partea europenilor la sfârșitul lunii iunie privind o reformă a Regulamentului de la Dublin, care prevede că solicitanții de azil vor fi trimiși înapoi în țara lor de destinație. Dar Paris și Berlin ar putea conveni asupra consolidării masive a Frontex, agenția care patrulează coastele Europei, cu privire la crearea unor „centre de sortare“ pentru migranți în Africa și armonizarea azilului. Cancelarul dorește, de asemenea, să stabilească acorduri bilaterale privind restituirea migranților cu Italia sau Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri