Caută
Close this search box.

Partidul anti-imigrare câștigă alegerile din Slovenia…dar poate avea dificultăți în formarea unui guvern

Un partid de opoziție anti-imigrare a câștigat duminică alegerile parlamentare din Slovenia, obținând 25% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare, informează Reuters.

Cu toate acestea, Partidul Democrat din Slovenia (SDS) de centru-dreapta al fostului prim-ministru, Janez Jansa, ar putea avea dificultăți pentru a strânge un guvern, deoarece poziția sa fermă privind imigrația l-a lăsat fără potențiali parteneri pentru coaliție. Jansa a recunoscut că orice negocieri postelectorale ar fi dificile. „Probabil că va trebui să așteptăm ceva timp … înainte ca negocierile serioase despre un nou guvern să fie posibile”, a declarat el reporterilor după ce și-a exprimat votul.

Alegătorii unui anumit număr de membri estici ai Uniunii Europene – în special Ungaria și Polonia – s-au adresat părților care se opun planurilor blocului conform cărora țările ar accepta solicitanții de azil în cadrul unui sistem de cote. SDS, susținut de prim-ministrul naționalist național al Ungariei, Viktor Orban, se opune cu fermitate acestor cote și consideră că majoritatea banilor folosiți pentru a le sprijini ar trebui să fie direcționați către forțele de securitate.

„Partidul nostru pune Slovenia să cetățenii săi pe primul loc”, a declarat Jansa după rezultatele preliminare, adăugând că SDS este pregătit pentru discuții de coaliție cu toate celelalte partide parlamentare. „Suntem deschiși pentru cooperare, Slovenia se confruntă cu vremuri care au nevoie de cooperare”, a spus el.

Jansa, care a fost prim-ministru din 2004 până în 2008 și din 2012 până în 2013, a declarat că va reduce taxele și va accelera privatizarea. El a petrecut șase luni de închisoare în 2014, după ce a fost condamnat pentru acuzațiile de mituire legate de o tranzacție de arme din 2006, dar a fost eliberat după ce Curtea Constituțională a dispus rejudecarea cauzei care nu a avut loc pentru că a expirat o limită de 10 ani. Jansa a negat orice implicare.

Janez Jansa a declarat că această criză a migrației este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă UE, adăugând că ar trebui să contribuie la îmbunătățirea condițiilor din țările din care provin migranții. Analiștii spun că prezicerea a ceea ce va arăta viitorul guvern este greu și unii cred că alte alegeri nu pot fi excluse. „Vor exista probleme în formarea unui guvern, dar totuși un guvern condus de Jansa, cu cel puțin un partid de centru-stânga, este cel mai probabil rezultat”, a declarat Peter Jančic, editorul unui site politic Spletni Casopis.

Ministrul Afacerilor Externe, Karl Erjavec, al cărui partid de centru-stâng, Desus, are cinci mandate, a declarat că partidul său este hotărât să nu se alăture unui guvern condus de Jansa și a adăugat: „Este posibil să avem (încă) alegeri anticipate”.

Președintele Borut Pahor a declarat că intenționează să dea prima șansă formării unui guvern partidului cu cele mai multe locuri în parlament după alegeri. Cu toate acestea, SDS va trebui să se conecteze cu cel puțin alte două părți pentru a câștiga majoritatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri