Caută
Close this search box.

Peste 70.000 de cititori au fost la Bookfest. Acuzații dure la standul SUA: Decor care celebrează sclavagismul american

Peste 70.000 de oameni, în perioada 30 mai – 3 iunie, au vizitat Salonul de Carte Bookfest 2018 a devenit punctul central al lumii editoriale din România. Standul standul Statelor Unite ale Americii a stârnit controverse – SUA având statutul de ţară invitată de onoare.

Scriitori care au refuzat invitația la standul SUA

„Sentimentul acela când le spui celor de la Ambasada SUA că nu vrei să susţii evenimente pe scena care pare glorificarea verandei unei plantaţii şi te scot din dezbaterea despre revistele literare”, scria pe Twitter scriitoarea Tara Skurtu, unul dintre invitaţii programului susţinut de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Salonul de Carte Bookfest 2018, citată de Mediafax. Skurtu urma să ia parte la o masă rotundă programată sâmbătă, de la ora 15.30 („Rolul şi impactul revistelor literare americane pe piaţa literară internaţională”), la standul Statelor Unite ale Americii.

Foto: Libertatea

Alături de poetă, pe scenă urmau să fie Marius Chivu, scriitor, traducător şi critic literar, Andra Rotaru, poetă, Virginia Coteschi, editoare, şi Scott Reese, ataşat cultural la Ambasada SUA. La scurt timp, şi alţi invitaţi au anunţat că nu vor mai participa la evenimentul programat pe scena care reproduce veranda cu coloane a unei clădiri ce aminteşte de Sudul american. „Mi s-ar părea revoltător să vorbesc despre literatură într-un decor care celebrează sclavagismul american”, a declarat Marius Chivu pentru Mediafax.

Un târg reușit

Ediţia din acest an a avut loc pe o suprafaţă cu 50% mai mare decât în anii trecuţi, în pavilionul B2, de la Romexpo,  care are peste 15.000 mp. Lucian Boia, Mircea Cărtărescu, Radu Paraschivescu, Varujan Vosganian, Vintilă Mihăilescu, Augustin Lazăr, Andrei Pleşu, Tatiana Niculescu şi  Veronica D. Niculescu sunt doar câteva dintre personalităţile care au marcat agenda celor cinci zile de Bookfest.

Foto: Bookfest

Copiii au avut propriul lor Bookfest – Bookfest Junior, un spaţiu dedicat exclusiv lansărilor şi evenimentelor pentru cei mici.
Au fost aproximativ un milion de cărţi la această ediţie, cu reduceri care merg până la 85% din preţul de copertă, câteva sute de evenimente, proiecţii de filme şi lansări de carte de care publicul s-a putut bucura în cele cinci zile de Bookfest, toate desfăşurate pe o suprafaţa expoziţională cu circa 50% mai mare decât la oricare dintre ediţiile anterioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri