Caută
Close this search box.

Summit Trump – Kim: emoții și ultimele pregătiri

Donald Trump și Kim Jong-un pun la punct ultimele aspecte ale strategiilor lor în ajunul summit-ului istoric dintre cei doi din Singapore, în căutarea unui compromis dificil privind denuclearizarea Coreei de Nord, informează AFP.

Luni, Donald Trump se va întâlni cu premierul din Singapore, Lee Hsien Loong, ca și Kim Jong-un, care a făcut vizita de curtoazie gazdei summit-ului cu o zi înainte. Diplomații din cele două țări „inamice” s-au întâlnit dimineața pentru pregătirile finale. Întâlnirea fără precedent va avea loc marți dimineață într-un hotel de lux din orașul-stat asiatic.

Ochii lumii se îndreaptă spre Singapore cu aceeași întrebare: va reuși președintele american acolo unde toți predecesorii lui au eșuat?

Summit-ul, care oferă vizibilitate internațională liderului unui regim ultra-închis, al cărui călătorii în străinătate pot fi numărate pe degete, este deja văzut ca o concesie majoră din partea Coreei de Nord.

Ambiții și protagoniști

Ambițiile atomice ale Phenianului sub loviturile de sancțiuni internaționale draconice sunt în joc la acest summit. „Rămânem hotărâți să realizăm denuclearizarea completă, verificabilă și ireversibilă a Peninsulei Coreene”, a declarat secretarul de stat american Mike Pompeo într-un tweet cu o fotografie a unei ședințe de dimineață a delegației SUA.

În contextul deplasării liderului de la Phenian, agenția nord-coreeană KCNA a evocat apariția unei „noi ere”, care confirmă faptul că denuclearizarea, dar și „un mecanism de pace permanentă și durabilă în peninsula coreeană” ar fi în meniul summit-ului.

Organizarea summit-ului este deja un succes ținând cont de rezistența încăpățânată a nord-coreenilor de a refuza o asemenea întâlnire. În 1994 și 2005, acordurile au fost încheiate, dar nici una dintre ele nu a fost pusă în practică, iar Coreea de Nord a crescut de la testele nucleare și balistice din 2006 până la escaladarea periculoasă de anul trecut.

Protagoniștii organizării acestui summit sunt cu siguranță noi, inclusiv președintele sud-coreean, Moon Jae-in, foarte implicat într-o apropiere cu nordul. Dar componentele unui posibil acord sunt, în multe privințe, aceleași ca în trecut: o denuclearizare progresivă în schimbul unui sprijin economic, garanții de securitate pentru regim și un tratat formal de pace, sfârșitul războiului coreean (1950-53).

În timp ce omul de afaceri republican a asigurat că nu are nevoie să se pregătească pentru summit, echipa lui încearcă să ofere imaginea unui președinte concentrat și studios. Dar el și-a dedicat tweet-ul de dimineață tensiunilor puternice cu Europa și Canada după un summit G7 care s-a transformat într-un fiasco, pe fondul unui război comercial dintre Washington și aliații săi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri