Summit-ul G7 din Canada se încheie sâmbătă în negocierile finale pentru a salva aparențele sau chiar a reduce fracturile deschise de Donald Trump, informează AFP.

Până la sfârșitul anului, delegația americană, canadiană, franceză, germană, italiană, britanică și japoneză va încerca să ofere o declarație comună de încheiere de două zile de dezbateri în La Malbaie, Quebec. Principalul punct de discuție, comerțul evident, la această primă reuniune a G7 după intrarea în vigoare a taxelor SUA asupra importului de oțel și aluminiu. De asemenea, europenii au îngropat rapid ideea, propusă de Donald Trump, despre o eventuală întoarcere a Rusiei în cadrul grupului din care a fost exclusă în 2014, după anexarea Crimeei. „Întoarcerea Rusiei în formatul G7 nu este posibilă până când nu vedem progrese substanțiale în legătură cu problema ucraineană”, a spus Angela Merkel.

Precedată de tweet-uri nervoase despre acordurile „neloiale“ care blochează comerțul american, Donald Trump a făcut bine pentru fotografia de familie și a „crăpat” câteva amabilități gazdei sale, prim-ministrul Justin Trudeau, și pentru președinte Francezul Emmanuel Macron, „prietenul” lui. Dar pentru a crede două surse ale negocierilor, toată lumea a stat la baza pozițiilor sale la principala întâlnire a lucrărilor, europenii încercând să pună argumente împotriva unei „litanii lungi de recursuri” a președintelui american. Un moment „dur”, dar poate „salutar” de a „sparge abcesul”, a vrut să creadă o sursă franceză.

Cu toate acestea, este dificil să ne imaginăm un „comunicat comun” în marea tradiție a întâlnirilor G7, care enumeră bunele intenții ale lumii puternice în materie economică, diplomatică și de mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.