Caută
Close this search box.

Libia: Aproximativ 60 de persoane dispărute într-un naufragiu în Marea Mediterană

Un nou naufragiu în largul coastei Libiei a lăsat cel puțin 63 de persoane dispărute, într-o nouă tragedie a imigrației ilegale din Marea Mediterană, care aduce la aproape 170 numărul total de dispariții de vineri, relatează AFP.

Cei șaizeci și trei de migranți au fost dați dispăruți după ce barca lor de cauciuc s-a scufundat duminică în Libia, a declarat marți pentru AFP purtătorul de cuvânt al marinei libiene, citând mărturia supraviețuitorilor. Potrivit generalului Ayoub Kacem, 41 de imigranți au fost salvați pentru că purtau veste de salvare. Supraviețuitorii au declarat că 104 de oameni au fost la bordul navei, care s-a scufundat la Garaboulli, la aproximativ 50 km est de Tripoli. Această regiune a devenit timp de câteva luni principalul punct de plecare pentru bărcile gonflabile supraîncărcate cu migranții care doresc să încerce trecerea periculoasă a Mediteranei spre Italia.

Pe lângă cei 41 de supraviețuitori, o navă libiană de coastă a acostat în Tripoli luni, cu alți 235 de migranți, inclusiv 54 de copii și 29 de femei, salvați în alte două operațiuni din aceeași zonă. Nava a ajuns cu aproape 24 de ore întârziere din cauza unei defecțiuni, a spus Kacem.

Semne alarmante

Vineri, trupurile a trei copii au fost recuperate și o sută de persoane, inclusiv femei și copii, dispăruți după ce barca lor s-a scufundat tot la Garaboulli. Un total de 16 imigranți au fost salvați.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), înregistrarea din ultimele zile, aduce la 1.000 numărul de decese din Marea Mediterană în 2018. „Numărul de decese pe mare din largul coastei libiene este în creștere alarmantă”, a avertizat luni Othman Belbeisi, șeful misiunii (OIM) din Libia. „Traficanții exploatează disperarea migranților înainte ca Europa să reprime trecerile mediteraneene”, a afirmat el într-o declarație.

Săptămâna trecută, generalul Kacem și-a avertizat partea că traficanții au dat un impuls pentru plecări, temându-se de închiderea granițelor europene, după ce Roma a interzis accesul în porturile sale de bărci ale ONG-urilor.

Mai mult de 1.000 de migranți au fost salvați sau interceptați de garda de coastă libiană de vineri. Odată ajunși pe uscat, acești migranți sunt transferați de autoritățile libiene în centrele de detenție. Potrivit comunicatului de presă al OIM, directorul executiv al organizației, William Lacy Swing, intenționează să călătorească în Tripoli săptămâna aceasta „pentru a vedea în ce condiții sunt acostați migranții de către gărzile libiene de coastă”. „OIM se angajează să se asigure că drepturile omului ale tuturor migranților sunt respectate”, a spus el, potrivit aceleiași surse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri