Caută
Close this search box.

De ce a făcut președintele singura ”mutare” bună petru români

S-a scris și se va mai scrie mult, fără îndoială, despre revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Câteva lucruri sunt, însă, foarte limpezi și nu pot fi omise, indiferent din ce punct de vedere este abordat subiectul.

Avem, în primul rând comunicatul apărut pe site-ul Administratiei Prezidentiale : „Președintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 9 iulie a.c., decretul privind revocarea din funcția de procuror-șef al Directiei Naționale Anticorupție a doamnei Laura Codruța Kovesi„.

Apoi au urmat, într-o consecuție firească. declarațiile purtătorului de cuvânt Mădălina Dobrovolschi. Lucrurile s-au clarificat și mai mult.

Președintele Klaus Iohannis a declarat mereu că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care există supremația Constituției. Așa încât:

Într-un stat de drept deciziile CCR trebuie toate respectate, iar judecătorilor CCR le revine obligaţia să nu se îndepărteze de la idealurile Constituţiei. De asemenea, hotărârile CCR trebuie aplicate nu numai de către preşedintele României, ci și de oricare cetățean, ca și, desigur, de majoritatea parlamentară actuală, care majoritate parlamentară, PSD plus ALDE, nu se îngrijorează deloc și nu face caz, de pildă, de faptul că ea însăși nu respectă o altă hotărâre CCR, cea în legătură cu validitatea referendumului prin care cetățenii au votat pentru un Parlament cu 300 de membri!

Revenind la revocarea procurorului-șef DNA: nimeni nu contestă că preşedintele Iohannis a anunţat mereu că respectă Constituția şi legile ţării.

Ce este foarte important, iar președinția a subliniat ca atare, pentru cei ”îngrijorați” cumva de soarta bătăliei cu corupții, sunt următoarele idei:

Lupta anticorupţie nu trebuie în niciun fel oprită și, indiferent de numele procurorului şef DNA, interimar sau numit definitiv, aceasta instituţie trebuie să asigure lupta anticorupţie la cel mai înalt nivel de performanţă.

Am auzit susținători ai președintelui spunând că acesta ar fi greșit revocând-o pe doamna Kovesi. Și totuși, președintele nu a greșit. A fost ca la o mutare complexă de șah. Chiar dacă doamna Kovesi nu a fost nicio clipă dispusă să renunțe la funcție, iar infractorii de tot felul și de la toate nivelurile au făcut tot ce le-a stat in putere sa forțeze mâna președintelui pentru o demitere foarte rapidă, acesta a luat o decizie bine cumpănită și a creat cadrul instituțional necesar unei evolutii cât mai normale a sistemului judiciar din România.

De ce bine cumpănită? De ce mutare de șah? După ce președintele Iohannis a acceptat numirea Vioricăi Dăncilă, au apărut primele voci critice la adresa Cotroceniului, pe care șeful statului și le-a asumat. Acum au apărut alte voci critice, parcă și mai multe.

Dar, dincolo de toate acestea, ceea ce este cel mai important, țara s-a calmat. România s-a liniștit și pare, din ce în ce mai mult, că nu mai luptă cu scandalurile politice, cu fluctuațiile și căderile teribile ale leului datorate unor crize guvernamentale sau prezidențiale, ci doar, cel mult, cu insistența ploilor și a inundațiilor.

România se poate ocupa, chiar acum, de treburile și necazurile efective ale cetățenilor săi și nu de mega-crize politice, de alegeri anticipate sau de suspendări ale președintelui, așa cum PSD este foarte bine antrenat să o facă, încă de pe vremea lui Traian Băsescu.

Într-un an ca acesta, al Centenarului Marii Uniri din 1918, ca să nu mai vorbim că suntem în pragul preluării unei președinții europene, orice posibilă variantă de suspendare a președintelui, ca urmare a nerespectării hotărârilor CCR și, finalmente, a Constituției, ar fi însemnat un dezastru economico-social incomensurabil pentru România, mult mai mare decât haosul instalat de fiecare dată când Traian Băsescu era suspendat.

De orice, numai de așa ceva nu aveam nevoie în anul de grație 2018.

Iar lupta anti-corupție, în pofida scepticilor, va continua. Din fericire pentru marea majoritate a românilor, președintele a făcut mutarea cea bună. Sigura mutare bună în situația actuală. (foto presidency.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri