Caută
Close this search box.

Trump se întâlnește cu Putin după denunțarea politicii anterioare a Statelor Unite privind Rusia

Președintele american Donald Trump s-a întâlnit cu Vladimir Putin la un summit mult-așteptat luni, declarând că dorește relații bune cu Rusia, după ce a învinuit propria „nebunie și prostie” a Washington-ului față de legăturile ostile actuale dintre cele două state, relatează Reuters.

Trump a deschis întâlnirea cu cuvinte calde pentru Putin și a spus că acesta a fost un scop îndelungat al lui de a îmbunătăți relația dintre cele două țări. „Cred că vom avea o relație extraordinară. Sper. Am spus acest lucru și sunt sigur că ați auzit de-a lungul anilor și, pe măsură ce am avut o campanie electorală, că mergând împreună cu Rusia este un lucru bun, nu un lucru rău”, a spus el. Dar, pentru criticii lui Trump, cuvintele prietenoase fuseseră deja umbrite de o denunțare extraordinară a politicilor anterioare ale țării sale, pe care Trump a făcut-o pe Twiter cu câteva ore înainte de summit. „Relația noastră cu Rusia nu a fost NICIODATĂ mai rea datorită multor ani de nebunie și stupiditate din SUA, iar acum, vânătoarea de vrăjitoare înțepată!” a scris el înainte de summit. Ministerului rus de externe „i-a plăcut” tweet-ul și a scris pe Twitter: „Suntem de acord”. Trupele adversarilor lui Trump de la domiciliu au fost furioși, un congresman al Partidului Democrat a declarat că Trump a transformat Casa Albă într-un „braț de propagandă pentru Kremlin”.

Putin și Trump s-au întâlnit singuri, în afară de interpreți, înainte de un prânz de lucru cu asistenți. Trump a spus că vor vorbi despre o serie de subiecte, care enumeră comerțul, armata, armele nucleare și China. Dar, cel puțin în observațiile sale publice de la bun început, el nu a menționat nici una dintre problemele care au adus în ultimul timp relațiile SUA-Rusia la cel mai de jos punct de la războiul rece: anexarea Moscovei de teritorii din Ucraina, sprijinul său pentru Bashar al-Assad, precum și acuzațiile occidentale că au otrăvit un spion în Anglia și s-au amestecat în alegeri. „Relațiile noastre cu Rusia sunt tensionate din cauza acțiunilor foarte necinstite pe care Rusia refuză să le asume”, a declarat Gregory Meeks, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe. „Deși relațiile erau mai rele în timpul Războiului Rece, cel puțin atunci Președinția SUA nu era un braț de propagandă pentru Kremlin”.

Kremlinul a redus așteptările pentru summit. El a spus că nu s-a așteptat la prea multe de la această întâlnire, dar a sperat că va fi un „prim pas” în rezolvarea unei crize. „Președinții Trump și Putin se respectă reciproc și se înțeleg bine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nu există o agendă clară. Aceasta va fi determinată de șefii de stat înșiși”.

În timp ce Trump a fost în străinătate de săptămâna trecută, procurorul special care investighează acuzațiile că Rusia ar fi intervenit pentru a-l ajuta să câștige alegerile prezidențiale din 2016, a acuzat vineri 12 ruși pentru furtul documentelor Partidului Democrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri