Caută
Close this search box.

UE sancționează șase grupuri rusești implicate în constucția podului din Crimeea

Uniunea Europeană a impus înghețarea activelor asupra a șase firme rusești pentru implicarea lor în construcția unui nou pod rutier și feroviar care leagă Rusia de peninsula Crimeea anexată, acțiune considerată de blocul european ilegală, informează Reuters.

Rusia a preluat Crimeea de la Ucraina în 2014 în timpul unei revolte care l-a răsturnat pe președintele pro-rus al Ucrainei. Vestul a condamnat această mișcare ca o anexare ilegală și a impus sancțiuni asupra Moscovei.

Podul de 3,6 miliarde de dolari din strâmtoarea Kerci, o parte din care a fost inaugurată oficial de președintele rus, Vladimir Putin, în mai, a atras o atenție puternică din partea UE care afirmă că este o încălcare suplimentară a suveranității Ucrainei.

Cele șase companii menționate în declarația de marți a Consiliului Uniunii Europene includ firme de construcții PJSC Mostotrest și CJSC VAD. Firmele își vor îngheța activele în UE, iar persoanele și entitățile din UE nu vor putea să-și pună la dispoziție fondurile, a spus Consiliul. „Prin acțiunile lor, au sprijinit consolidarea controlului Rusiei asupra peninsulei Crimeea anexată ilegal, ceea ce la rândul ei subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, a spus Consiliul. Ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, a declarat că a salutat sancțiunile suplimentare. „Avertisment important ca firmele europene să nu coboare pe aceeași pantă alunecoasă”, a scris Klimkin pe Twitter.

Celelalte companii vizate sunt firma GPSM, Zaliv Shipyard și grupurile de construcție SGM și Stroygazmontazh Most OOO.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri