Caută
Close this search box.

Novichok lovește din nou: Alți doi britanici otrăviți cu agentul nervos

Doi britanici sunt în stare critică după ce au fost expuși agentului nervos Novichok, același element care a lovit un fost agent rus și pe fiica sa în martie, a declarat un ofițer britanic, relatează Reuters.

Perechea, o femeie în vârstă de 44 de ani și un bărbat în vârstă de 45 de ani, au fost spitalizați după ce a fost răniți sâmbătă la Amesbury, la doar mile de la Salisbury unde fostul agent dublu, Serghei Skripal și fiica sa Yulia au fost atacați în Martie. „Am primit rezultatele de testare de la Porton Down (centrul de cercetare militară) care arată că cei doi oameni au fost expuși agentului nervos Novichok”, a declarat Neil Basu, cel mai înalt ofițer britanic de combatere a terorismului.

Marea Britanie a acuzat Rusia de intoxicarea lui Skripal cu Novichok – un agent nervos dezvoltat de armata sovietica în timpul Războiului Rece – marcând folosirea unei asemenea arme chimice pentru prima dată de după cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia a negat orice implicare în otrăvirea lor.

Poliția britanică de combatere a terorismului conduce ancheta, deși Basu a declarat că nu este clar cum au ajuns cei doi oameni în contact cu agentul nervos sau dacă au fost vizați în mod specific. „Nu am nici o informație sau dovezi că ele au fost țintite în vreun fel”, a spus Basu. „Nu există nimic în spatele lor care să sugereze deloc acest lucru”.

Amesbury este situat la 11 km nord de Salisbury, unde Skripal, un fost colonel al serviciului militar rus, care a trădat zeci de agenți pentru serviciul de spionaj străin MI6 din Marea Britanie, și fiica sa au fost descoperiți inconștienți pe o bancă pe 4 martie. Aproximativ 100 de ofițeri de luptă împotriva terorismului lucrează la acest caz, iar poliția a închis cel puțin cinci zone diferite, inclusiv un parc și o proprietate în Salisbury, precum și o farmacie și un centru comunitar bisericesc baptist din Amesbury.

Atacul din martie a determinat cea mai mare expulzare occidentală a diplomaților ruși de la războiul rece ca aliați în Europa, iar Statele Unite s-au aliniat viziunii premierului Theresa May că Moscova fie era responsabilă, fie că și-a pierdut controlul asupra agentului nervos. Misterul înconjoară atacul și motivul este neclar, așa cum este și logica utilizării unui astfel de agent nervos exotic, care are legături deschise cu armata sovietică din timpul Războiului Rece.

Rusia, care găzduiește în prezent Cupa Mondială de fotbal, a negat orice implicare în incidentul din martie și a sugerat că Marea Britanie a efectuat atacul pentru a stopa isteria anti-Moscova. Moscova a lovit, de asemenea, prin expulzarea diplomaților occidentali, întrebând modul în care Marea Britanie știe că Rusia a fost responsabilă și oferind interpretări rivale, inclusiv faptul că a reprezentat un complot al serviciilor secrete britanice. Oficialii ruși au pus la îndoială motivul pentru care Rusia ar dori să atace oameni retrași din activitate care a fost grațiați și apoi tranzacționați într-un schimb de spioni aprobat de Kremlin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri