Caută
Close this search box.

Restaurant futurist în China: Roboți în loc de ospătari

Micul robot merge până la masă, ridică capacul plexiglasului, dezvăluie un vas de raci și urează „Poftă Bună!”. În acest restaurant futurist din Shanghai, automatele au înlocuit ospătarii.

Cu acest concept, gigantul chinez de comerț electronic Alibaba urmărește ambiția sa de a moderniza serviciile într-o țară în care inteligența artificială și robotica sunt din ce în ce mai integrate în afacere. Cu restaurante și cutiile sale Robot.He, automate de mărimea unui cuptor cu microunde, care rulează pe un circuit dedicat pentru a aduce comanda clientului, Alibaba intenționează să crească eficiența serviciilor și a reduce costul forței de muncă. „În Shanghai, un ospătar este plătit cu până la 10.000 de yuani pe lună (1.250 de euro). Acest lucru necesită sute de mii de yuani pe an. Și aveți nevoie de două echipe de ospătari“, a declarat Cao Haitao, șeful de producției al Alibaba, el fiind la baza conceptului. „Dar nu este nevoie de două echipe de roboți și sunt în serviciu în fiecare zi”.

Restaurantele Robot.He depind de lanțul de supermarketuri semi-automate Hema, de asemenea, deținută de Alibaba, unde clientul umple coșul de cumpărături prin intermediul unei aplicații mobile și primește achizițiile lor la finalizarea comenzii prin bandă rulantă sau sunt livrate direct la domiciliu. Cele 57 de supermarket-uri Hema din 13 orașe chinezești vor avea toate restaurantul lor Robot.He

Cu toate acestea, pentru experți, acest concept servește mai mult ca o vitrină tehnologică pentru firma Jack Ma decât un nou model de afaceri într-o țară în care costul forței de muncă rămâne relativ scăzut. Dar aceste restaurante sunt, de asemenea, tipice pentru utilizarea neîncetată a noilor tehnologii într-o țară determinată de a deveni lider al inteligenței artificiale sub impulsul guvernului. Plățile online de pe telefonul mobil sunt deja în concurență cu biletele pentru multe achiziții, iar sectoare tot mai mari de comerț local, de la farmacii la library sunt date la coș.

Sursa: AFP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri