Caută
Close this search box.

Turcia nu reușește să oprească prăbușirea lirei

Turcia nu a reușit să oprească prăbușirea monedei sale cauzate de agravarea unei crize diplomatice cu Statele Unite, acuzate de președintele Recep Tayyip Erdogan de dorința „de a lovi în spate” țara sa, relatează AFP.

În speranța liniștii piețelor, banca centrală a Turciei a anunțat luni că va oferi toată lichiditatea de care vor avea băncile și va lua „măsurile necesare” pentru a asigura stabilitatea financiară. Dar impactul acestui anunț s-a stins câteva ore mai târziu, când președintele Erdogan a acuzat SUA de încercarea de a „lovit în spate“ Turcia, provocând o cădere a lirei ce ilustrează preocuparea piețelor privind aceste tensiuni diplomatice.

Lira turcească, care a pierdut în acest an peste 40% din valoarea sa față de dolar și euro, s-a prăbușit vineri după un tweet a lui Donald Trump ce a instalat panica pe piețele bursiere, care se tem de efectul de contagiune al crizei turcești.

Câștigat de valul de șoc al acestei „vineri negre”, care a văzut că lira pierde aproximativ 16% din valoarea sa față de dolarul american, bursa de la Tokyo și Hong Kong au scăzut brusc luni. Principalele piețe europene, afectate deja vineri, au rămas febrile. Bursa de la Tokyo a revenit marți la deschidere. Dar piețele bursiere din Hong Kong și Shanghai s-au deschis în scădere. Lira turcească, care a trecut pentru prima oară marcajul de șapte la unu, se tranzacționa la ora 6.89 seara devreme, cu o scădere de peste 6,7% pe zi. După panica de vineri, banca centrală a vrut să liniștească luni anunțând mai multe măsuri. În special, a revizuit cerințele rezervelor minime obligatorii pentru bănci pentru a evita orice problemă de lichiditate și a spus că vor fi furnizate circa 10 miliarde de lire sterline, șase miliarde de dolari și echivalentul a trei miliarde de aur în numerar sistemului financiar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri