Caută
Close this search box.

Canada ia măsuri după atacurile armate: contradicții privind propunerile unei legislații mai dure

Creșterea violenței în Canada a făcut apel către guvernul federal să înăsprească legile privind armele, însă reglementările mai dure ar putea provoca reacții politice într-o țară în care 2 milioane de persoane sunt autorizate să dețină o armă de foc, informează Reuters.

În 2016, 223 de persoane au fost ucise cu un pistol, o creștere de 23% față de 2015 și cea mai mare rată din 2005, potrivit Statistics Canada. Unul dintre cele mai tragice evenimente din acest an a avut loc vineri, când patru persoane au fost împușcate în orașul Fredericton din estul Canadei. Săptămâni mai devreme, un pistolar a deschis focul pe o aglomerație a bulevardului Danforth din Toronto, ucigând două persoane și rănind alte 13 înainte de a se sinucide..

În Fredericton, a fost folosită o armă cu „țeavă lungă”, o carabină sau o pușcă, a declarat poliția luni, adăugând că suspectul a avut permisiunea să o folosească. În Toronto, pistolarul a folosit o pistol. Nu este clar cum suspecții au obținut armele.

Rata omuciderilor cu arme de foc în Canada este de 0,61 la 100.000 de persoane fiind cu aproximativ de 10 ori mai mare decât în Regatul Unit. În Statele Unite, dimpotrivă, patru din fiecare 100.000 de locuitori sunt uciși cu un pistol sau aproape 13.000 pe an.

Guvernul federal al Canadei a introdus, la începutul acestui an, legi privind armele, care ar necesita o evidență a comercianților cu amănuntul și o verificare a antecedentelor. Guvernul este deschis să ia în considerare cele mai dure măsuri după ce Toronto a cerut interzicerea armei de foc în urma împușcăturilor de pe bulevardul Danforth, a declarat Bill Blair, ministrul însărcinat cu combaterea violenței împotriva armelor. „Suntem pregătiți să examinăm orice măsură care va reduce violența împotriva armelor”, a spus el într-un interviu, adăugând că „este o țară imensă, iar modul în care armele sunt văzute în Toronto este diferit decât ar putea fi văzut în diferite municipalități sau comunități”.

Proiectul de lege a trecut a doua lectură și este probabil să treacă în Camera Comunelor, în cazul în care liberalii dețin o majoritate, dar se pot confrunta cu dezbateri în Senat. Dar orice mișcare a guvernului liberal de a reglementa mai mult proprietatea ar putea provoca o reacție a opoziției conservatoare, care tinde să se descurce bine în zonele rurale unde vânătoarea este populară și mulți fermieri au arme.

Canada cere rezidenților să obțină o licență și să treacă un curs de siguranță pentru a cumpăra un pistol. Potrivit comisarului pentru arme de foc, mai mult de 2 milioane de persoane au astfel de licențe într-o țară de 36 de milioane. Există un registru național de arme de foc și alte arme restricționate și interzise. Guvernul a încheiat un registru similar pentru arme lungi, cum ar fi puști în 2012, din cauza nepopularității sale cu proprietarii de arme și alegătorii conservatori. În conformitate cu legislația propusă, comercianții cu amănuntul vor ține evidența tuturor celor care cumpără o armă lungă.

Asociația Națională a Armelor de foc, un grup de lobby similar cu Asociația Națională a Puștilor din SUA, dar cu o influență mai mică, a declarat ca va duce o campanie împotriva legislației propuse de liberali, despre care conservatorii spun că „tratează proprietarii de arme de foc ca infractori” din cauza verificării antecedentelor și a păstrării evidenței.

Vicepreședintele executiv al Asociației Naționale de Arme de Pază, Blair Hagen, a declarat că grupul său, care are 150.000 de membri, a fost în contact cu partidul conservator de opoziție și speră să facă controlul armelor drept o problemă electorală. „Este una dintre problemele flashpoint”, a spus el luni. „De îndată ce atingi cea de-a treia șină, te pregătești pentru un impact politic foarte serios”.

Liberalii au criticat misiunea guvernului conservator din 2012 de a elimina un registru de puști și carabine, dar problema a devenit atât de toxică din punct de vedere politic încât partidul a promis să nu o aducă înapoi. „Aceasta nu face parte din planul nostru și nu a fost niciodată”, a declarat luni,  premierul Justin Trudeau reporterilor. Eliminarea registrului a lăsat un decalaj crucial atunci când a venit vorba evidența armelor, spune Wayne Rideout, fost ofițer Royal Canadian Mounted Police (RCMP), care acum lucrează cu administrația provinciei Columbia Britanică pentru a lupta împotriva criminalității cu arme. Acum, cineva cu licență care cumpără o pușcă „poate cumpăra 10 arme, 20 de arme, 100 de arme și nu știu cine ești, ei nu păstrează o evidență”, a spus el într-un interviu. „Există o serie de piese în lanț care trebuie rezolvate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri