Caută
Close this search box.

„O risipă absurdă de bani”. Parada militară comandată de Trump amânată până în 2019

Planurile președintelui Trump pentru o paradă militară cu ocazia Zilei Veteranilor pe străzile din Washington DC au fost întârziate până cel puțin în 2019, informează BBC.

Trump a fost impresionat de parada de Ziua națională a Franței în timpul vizitei sale din  2017 la Paris și a spus că SUA ar putea să o depășească. Dar cifrele publicate joi sugerează că evenimentul ar putea costa aproximativ 90 de milioane de dolari – de trei ori mai mult decât estimarea inițială. De asemenea, criticii au făcut comparații cu paradele din țările conduse de autocrați.

Parada a fost inițial concepută pentru a marca 100 de ani de la sfârșitul Primului război mondial, pe 11 noiembrie. Ulterior, un purtător de cuvânt al Pentagonului, colonelul Rob Manning, a afirmat într-o declarație că Departamentul Apărării și Casa Albă „au convenit acum să exploreze oportunitățile în 2019”.

Directorul bugetului paradei a oferit o estimare între 10 milioane și 30 milioane de dolari când Casa Albă și-a anunțat cererea în februarie. Dar un oficial american a dat o nouă estimare de 92 milioane de dolari. Pe lângă costul ridicat al paradei, un memoriu a cerut să nu fie folosite tancurile pentru a nu deteriora drumurile capitalei. De asemenea, Districtul guvernamental al orașului Columbia a criticat planul paradei atunci când a fost anunțat, exprimându-și nemulțumirea pe Twitter. Membrii Partidului Democrat au fost, de asemenea, sceptici, congresmanul Jim McGovern declarând că este „o risipă absurdă de bani” și că Trump „se comportă mai mult ca dictator decât ca un președintele”.

Pentagonul propuse-se inițial că armata să meargă de la Casa Albă spre Capitoliu, parada urmând să fie încheiată cu un raid aerian. S-a dorit ca accentul să fie pus pe activitatea veteranilor militari americani de-a lungul veacurilor, începând cu războiul revoluționar american. Dar se pare că costurile exagerate au anulat aceste planuri, în special după ce mass-media americană a subliniat că Donald Trump a anulat exercițiile militare planificate cu Coreea de Sud în iunie, după întâlnirea cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, pe motiv că ar „salva o avere”.

Statele Unite au avut o paradă militară în 1991, după încheierea campaniei de succes împotriva lui Saddam Hussein din Kuweit.

Unii utilizatori de pe rețelele de socializare au pus la îndoială scopul paradei și, în schimb, au spus că banii ar trebui folosiți pentru a ajuta veteranii în mod direct.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri