Caută
Close this search box.

Turcia, ținta sancțiunilor americane. SUA impune sancțiuni oficialilor turci

Statele Unite au impus sancțiuni pentru doi oficiali de top din Cabinetul președintelui turc, Tayyip Erdogan, într-o nouă încercare de a obține din partea Turciei, aliat NATO, predarea unui pastor american acuzat de sprijinul loviturii de stat eșuate de acum doi ani, informează Reuters.

Departamentul Trezoreriei SUA a acționat împotriva Ministrului Justiției, Abdulhamit Gul, și a Ministrului de Interne, Suleyman Soylu, pentru arestarea lui Andrew Brunson. Statele Unite i-au acuzat că ambii au fost implicați în arestul și detenția lui Brunson.

Ministrul de Externe al Turciei a numit acțiunea Washington-ului drept „adoptarea unei poziții ostile” și a spus că se va răzbuna. Relațiile dintre Statele Unite și Turcia au fost și mai mult afectate de cazul Brunson, care a fost arestat în custodie timp de 21 de luni într-o închisoare turcă până când a fost transferat la arest la domiciliu săptămâna trecută. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat reporterilor: „Nu am văzut dovezi că pastorul Brunson a făcut ceva greșit și credem că este victima unei detenții incorecte și nedrepte de către guvernul turc”.

Marți, un tribunal turc a respins apelul lui Brunson de a fi eliberat din arest la domiciliu în timpul procesului său privind acuzațiile de terorism.

Anticiparea sancțiunilor acordate de SUA a contribuit deja mircuri la căderea lirei turcești la un nivel scăzut în raport cu dolarul.

Brunson a fost acuzat că a ajutat susținătorii lui Fethullah Gulen, clericul din SUA pe care autoritățile turcești îl încriminează pentru încercarea de lovitură de stat împotriva lui Erdogan din 2016, în care au fost uciși 250 de persoane. Turcia a întreprins acțiuni timp de doi ani pentru extrădarea lui Gulen din Statele Unite. De asemenea, Brunson a fost acuzat de sprijinirea militanților kurzi aflați în afara legii. Brunson, care a trăit în Turcia de mai bine de două decenii, se confruntă cu până la 35 de ani de închisoare dacă este găsit vinovat de acuzațiile pe care le neagă.

Președintele American, Donald Trump, a ridicat cazul direct cu Erdogan, a spus Sanders. Trump, vicepreședintele Mike Pence și secretarul de stat american Mike Pompeo au crezut că au avut o înțelegere pentru a obține eliberarea lui Brunson luna trecută. Când acest lucru nu s-a materializat, ei au început să exercite presiuni asupra guvernului turc, au afirmat adjumcții prședintelui.

Pence, care are legături strânse cu comunitatea creștină evanghelică, a urmărit cazul lui Brunson de când a fost arestat și pus presiuni în spatele scenei, au spus oficialii. Pompeo, în drum spre Singapore, a declarat în Anchorage, Alaska, că guvernul turc a refuzat să-l elibereze pe Brunson „după numeroasele conversații dintre președintele Trump și președintele Erdogan și conversațiile mele cu ministrul de externe (Mevlut) Cavusoglu”. „Președintele Trump a concluzionat că aceste sancțiuni sunt acțiunea potrivită”, a spus el. Pompeo a vorbit cu omologul său prin telefon și au planificat să se întâlnească în paralel cu întâlnirile ASEAN din această săptămână în Singapore, a declarat purtătoarea de cuvânt a Heather Nauert.

Analiștii susțin ca relațiile dintre Statele Unite și Turcia au intrat în declin în ultimii doi ani marcate de rolul SUA în Siria și relațiile tot mai puternice ale Turciei cu Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri