Caută
Close this search box.

Artistul vizual Laurențiu Dimișcă: arta brută în cultura urbană

În anul 2011, din nevoia de Lumină Nouă în conceptul de Artă Brută, pentru înțelegerea conceptului, dar și pentru asigurarea  unui cadru organizat de promovare și colaborare între artiștii români și nucleul internațional existent, ia ființă, în Piatra-Neamț, orașul natal al artistului Laurențiu Dimișcă, Fundația OUTSIDER ART.

Cu scopul declarat de a promova arta şi înţelegerea importanţei ei, precum şi realizarea unui spaţiu cultural nou, în care arta să fie prezentă în viaţa de fiecare zi. Proiectele Fundaţiei au drept scop lărgirea orizontului creativităţii prin promovarea şi practicarea fenomenului artistic contemporan, naţional şi internaţional, definit de conceptul socio-cultural „Outsider Art”.

În egală măsură se caută promovarea formelor noi de expresie artistică cunoscute drept artă singulară, artă brută, artă în afara normelor, artă modernă rustică, artă naivă, artă populară contemporană, artă primitivă, artă spirituală, Noua invenţie, Outsider Art.

Întrebat cum a ajuns să se familiarizeze cu acest gen de artă, Laurențiu Dimișcă povestește cu plăcere cum, în timpul unei discuții cu o franţuzoaică dintre cei care i-au cumpărat picturile, află că există un loc cu picturi ca ale lui, în acelaşi spirit eliberat, cu apropiere şi vibraţie. Este un adevărat templu, un templu viu, se numeşte Musée de l’Art Brut din Lapalisse. Descoperă, astfel, lumea artei brute, a celor care pictează pentru a se exprima, pentru a se elibera. Acolo fiecare artist este un curent în sine, o individualitate la care se reduce totul, spiritul, experienţa, convingerile, credinţele. În aceeaşi lume, diferită sau doar altfel spus, eventual în altă limbă, se mai vorbeşte despre arta singulară, arta alternativă, arta marginală, arta intuitivă, arta vizionară, artă spontană, arta onirică, arta fantastică, noua figuraţie, Neuve Invention, Outsider Art, raw art, rough art, art franche şi art en marge, poate fi invocată şi arta naivă şi arta populară contemporană, sau pur şi simplu arta în afara normelor.

Vede astfel oportunitatea umplerii unui vid în spațiul artistic românesc, pe acest segment, și decide să constituie Fundaţia cu sediul în propria casă, din Piatra Neamţ.

Vorbim astăzi de ani buni de căutări și regăsiri într-un limbaj propriu, care l-a consacrat, așa cum vorbim de un palmares impresionant de manifestări găzduite de Fundație.

O expoziție ce reunește peste cincizeci de artiști de gen, cu lucrări reprezentative pentru fiecare artist prezent în expoziție, este găzduită de Galeria LA MANSARDĂ, expoziție girată de RoArtCluster.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri