Caută
Close this search box.

Cetățean chinez arestat pentru „spionajul inginerilor americani”

Un chinez a fost arestat pentru presupusul spionaj al inginerilor și oamenilor de știință americani din partea Beijingului, spun procurorii americani citați de BBC.

Ji Chaoqun, în vârstă de 27 de ani, a fost arestat în Chicago și acuzat de faptul că acționează ca agent străin ilegal în SUA, potrivit avocatului SUA.

Ji a venit în SUA în 2013 pentru a studia ingineria electrică și s-a înscris în Rezervele armatei americane în 2016. El ar fi încercat să ofere detalii despre opt persoane pentru recrutare. Ji este acuzat că a lucrat pentru un ofițer de informații de rang înalt anonim, potrivit unei plângeri penale depuse într-un tribunal din Chicago.

Procurorii declară că a vizat alți cetățeni chinezi care lucrau ca ingineri și oameni de știință, dintre care unii erau contractori americani în domeniul apărării, pentru o potențială recrutare.

Ji Chaoqun a sosit din Beijing în august 2013 pe o viză de student și a studiat la Institutul de Tehnologie din Illinois din Chicago. Mai târziu, a obținut un masterat în inginerie electrică în 2015. Ji a servit în rezervele armatei americane în 2016 și „a refuzat în mod specific să aibă legături cu un guvern străin în ultimii șapte ani”, când a aplicat printr-un program de specialitate pentru imigranții cunoscut ca Military Accessions Vital to the National Interest (Mavni). Mai târziu el nu a dezvăluit relația sa cu ofițerul de informații în cauză în timpul unui interviu cu un ofițer al armatei americane, spun procurorii.

Ce este programul Mavni?

Ji a aderat la Rezervele armatei americane prin programul Mavni, care accelerează cetățenia pentru anumiți imigranți cu abilități critice de limbă și medicină, care sunt recrutați în serviciul militar.

Aproape 11.000 de imigranți s-au alăturat forțelor armate americane prin programul Mavni de la începutul anului 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri