Caută
Close this search box.

Incertitudine după alegerile din Suedia: nici un partid nu a obținut majoritatea

O perioadă de incertitudine se deschide în Suedia, după ce alegerile parlamentare de duminică au confirmat ancorarea extremei drepte și a emis o ecuație cu trei necunoscute: cine a castigat? cine va guverna? cu cine?

De obicei, prim-ministru devine liderul partidului cu cele mai multe voturi sau cel care este cel mai bine judecat pentru a forma un guvern. Dar peisajul politic din ce în ce mai fragmentat al Suediei complică toate calculele. Nici unul dintre cele două blocuri dominante ale spectrului politic nu au o majoritate împotriva unei drepte, care este încă în creștere, deși mai puțin decât spera. Dacă partidele tradiționale vor să-și satisfacă opinia „ei vor avea nevoie de multă imaginație”, a prezis ziarul duminical „Svenska Dagbladet”. „Oricare ar fi rezultatul confruntării dramatice între blocuri, Suedia va lupta pentru a găsi un guvern care poate lucra bine”,  a scris îngrijorat ziarul de referință „ Dagens Nyheter”.

Blocul „roșu-verde” are cel mai mic avans posibil în opoziția centrului și pe partea dreaptă: un singur loc. Și rămâne să renunțe la votul suedezilor din străinătate, adesea favorabili pentru dreapta. Social-democrații au pierdut 2,8 puncte față de 2014 și au obținut cel mai mic scor în mai mult de un secol. „Suntem primul partid din Suedia”, a declarat Stefan Löfven duminică seara, înainte de a recunoaște în mod public impasul și de a întinde mâna opoziției. „Aceste alegeri marchează îngroparea blocurilor politice (…). Nimeni nu are o majoritate. Prin urmare, este firesc să lanseze o colaborare între blocuri”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri