Caută
Close this search box.

Talibanii afgani au anunțat moartea fondatorului rețelei militare Haqqani

Jalaluddin Haqqani, fondatorul rețelei militare Haqqani, una dintre cele mai puternice și temute grupări din insurgența afgană, a murit după o lungă bătălie cu boala, au declarat marți talibanii citați de Reuters.

Haqqani, care a fondat rețeaua în anii 1970, a renunțat la conducerea operațională a grupului în favoarea fiului său, Sirajuddin, în urmă cu câțiva ani, care este acum adjunctul liderului talibanilor afgani, pentru care se oferă o recompensă de cinci milioane de dolari.

Purtătorul de cuvânt al ministerului apărării, Mohammad Radmanish, a declarat că nu este de așteptat ca moartea lui să reprezinte o schimbare majoră pentru rețeaua Haqqani, care a fost acuzată de oficialii de securitate din Afganistan și SUA pentru unele dintre cele mai devastatoare atacuri sinucigașe din ultimul deceniu. „Din punct de vedere operațional, moartea lui nu va avea un impact asupra grupului”, adăugând că rolul lui Haqqani în ultimii ani era mai degrabă ideologic decât practic.

Haqqani a devenit liderul gherilei în campania susținută de SUA împotriva forțelor sovietice care au ocupat Afganistanul în anii 1980, dar mai târziu s-a aliat cu talibanii, luptând împotriva trupelor americane după ce talibanii au fost înlăturați în 2001. Grupul său a devenit cunoscut pentru atacuri complexe, bine organizate atât asupra armatei afgane, cât și asupra celei americane, precum și asupra țintelor civile și a răpirilor de mare anvergură.

Cu speranțe pentru discuțiile de pace de încetare a focului fără precedent din iunie, știrile despre moartea unuia dintre cei mai cunoscuți comandanți militari au loc într-un moment sensibil atât pentru guvernul taliban, cât și pentru guvernul occidental.

Moartea lui Jalaluddin Haqqani a fost raportată de mai multe ori în ultimii ani, deși nu a fost niciodată confirmată, dar nu se crede că el a deținut vreun rol operațional de ceva timp. „Haqqani era destul de bătrân, suferea de diferite probleme de sănătate și a predat rețeaua fiului său mai mare, Sirajuddin Haqqani și celorlalți fii ai săi”, a spus o sursă talibană apropiată de familia Haqqani. Haqqani a fost bolnav de câțiva ani, dar a rămas o sursă de inspirație pentru talibani, a spus mișcarea. „Dacă Haqqani Sahib ne-a părăsit fizic, ideologia și metodologia lui continuă să trăiască”, a afirmat într-o declarație.

Oficialii americani și afgani au declarat că grupul, care se află în regiunea North Waziristan din Pakistan și este considerat apropiat de Al Qaeda, a funcționat cu sprijinul serviciilor de informații din Pakistan. Această acuzație este respinsă de Pakistan, care a indicat la legăturile precoce ale rețelei cu Agenția Centrală de Informații din SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri