Caută
Close this search box.

3 ani de la Colectiv. Arafat: „Cum nu poți pune un polițist la fiecare colț de stradă, nu poți amplasa un pompier la fiecare local public”

arafat

La aproape trei ani de la tragedia care a îndoliat o țară întreagă și a ridicat numeroase întrebări privind capacitatea autorităților de a gestiona astfel de situații, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, nu exclude posibilitatea repetării unei asemenea catastrofe, chiar dacă, spune el, de la Colectiv și până acum s-au făcut pași în domeniul prevenirii incendiilor.

Întrebat joi, în timpul unei vizite în județul Prahova, cât de mare este riscul ca tragedia să se repete, Arafat a dat un răspuns deloc liniștitor: „Din punctul de vedere al incendiilor, ce  s-a făcut în ultimii trei ani diminuează riscul ca această situație să se repete, dar totul depinde de respectarea prevederilor legale de către cei care administrează spațiile, cei care au în proprietate cluburile și cei care operează aceste localuri. Oricât facem noi legi, dacă cineva vrea să le încalce, riscul este acolo”.

El a adăugat că, așa cum nu poți pune un polițist la fiecaere colț de stradă, autoritățile nu pot amplasa un pompier la fiecare local public.

„Inspecțiile pe care le facem și amenzile pe care le dăm ar trebui să îi descurajeze să încalce legea, dar niciodată nu poți garanta că la un anumit moment cineva nu face ceva care să ducă la apariția unei situații catastrofale”, a precizat Arafat.

La sfârșitul acestei luni, se împlinesc trei ani de la tragedia din Colectiv, în urma căreia 64 de persoane și-au pierdut viața, din care 27 în noaptea catastrofei şi 37 în perioada care a urmat, în spitale din Bucureşti şi din străinătate.

Incendiul a izbucnit în timpul unui concert al trupei rock Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării albumului ‘Mantras of War’. Singurul membru al trupei care a supraviețuit incendiului din 30 octombrie este solistul Andrei Găluţ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri