Consilierul Guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Adrian Vasilescu, a susținut, joi, că românii care sunt în curs de accesare a unui credit n-au niciun motiv să se grăbească, ca urmare a măsurii de limitare a gradului de îndatorare pentru creditele de consum și ipotecare, din ianuarie, potrivit Mediafax.

„Creditele care vor fi angajate până la 1 ianuarie, dacă nu au fost plătite sau n-au fost primite toate aprobările merg și după 1 ianuarie 2019, până în momentul în care omul se duce la ghișeul băncii și își va ridica creditul. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl știe: nu trebuie să se grăbească, să facă presiuni asupra băncii (…), dar se calculează după vechiul sistem, ținând cont de toate riscurile. (…) După 1 ianuarie, dispare tot sistemul de riscuri din calcul de credite, apare un singur reper: venitul net”, a spus Adrian Vasilescu, într-o emisiune la Digi 24.

Consiliul de Administrație al BNR a decis, miercuri, ca, de la 1 ianuarie 2019, pentru creditele de consum și ipotecare, gradul de îndatorare să fie, din venitul net, de cel mult 40% pentru cele în lei și de 20% pentru cele în valută, atât pentru cele accesate de la bănci, cât și pentru cele de la IFN-uri. Excepție face achiziționarea primei locuințe, care va avea o rată maximă de îndatorare cu 5 puncte procentuale mai ridicată.

Reprezentanții Băncii Centrale mai arată că, în prezent, gradul de îndatorare la nivel individual, media pieţei, este de 45% pentru creditele de consum și de 47% pentru cel ipotecar. Acest nivel va fi de 40% în ambele cazuri, de la 1 ianuarie 2019, iar, pentru prima locuință, va fi de 45%.

Noua regulă va fi aplicată doar pentru creditele a căror procedură de acordare începe după 1 ianuarie 2019, iar pentru refinanțările ce presupun acordarea unui credit suplimentar celui/celor existent(e) nu este valabilă.

Reprezentanții BNR susțin că noua regulă va determina o limitare a ratei maxime permise doar pentru unele tipuri de venituri. Unei persoane cu un venit net de 3.000 de lei îi poate fi acceptat un credit de consum sau ipotecar cu o rată de cel mult 1.413 lei, în prezent, arată calculele Băncii Centrale. În schimb, de la începutul anului viitor, acesteia îi va fi acceptată o rată de cel mult 1.200 de lei.

O gospodărie formată din doi adulți și doi copii, cu venituri totale de 5.000 de lei net lunar (în jurul mediei naționale), poate accesa, în prezent, un credit cu o rată de 1.996 de lei, iar, de la 1 ianuarie 2019, aceasta va avea acces la unul de 2.000 de lei, conform Băncii Centrale.

De asemenea, reprezentanții BNR susțin că noile reguli privind gradul de îndatoare vor avea un „impact nesemnificativ asupra creșterii economice”.

Măsuri similare de ordin prudențial au fost adoptate deja în alte țări cum ar fi Ungaria, Polonia, Estonia, Lituania, Cehia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.