Caută
Close this search box.

Angela Merkel va renunța la conducerea partidului, dar rămâne cancelar până în 2021

angela merkel

Cancelarul german Angela Merkel a spus partidului său CDU că nu va candida pentru realegere ca președinte în decembrie, spun surse citate de BBC.

Decizia vine după ce partidul său a suferit pierderi grele în alegerile regionale care au amenințat stabilitatea coaliției de guvernare.

Merkel a fost președinta CDU începând cu anul 2000, devenind unul dintre cei mai longevivi președinți a partidului. A condus Germania ca cancelar din 2005 – și vrea să rămână în postul respectiv. Cu toate acestea, știrile deciziei doamnei Merkel ar putea declanșa o cursă în cadrul CDU pentru a-și găsi succesorul în calitate de cancelar. Poziția este determinată, de obicei, în alegerile federale germane, următorul fiind programat provizoriu pentru anul 2021.

Ce a spus Angela Merkel?

Merkel le-a spus liderilor Partidului Uniunii Creștin Democrate (CDU) că se va abate de la licitația pentru alegerea conducerii după ce partidul de centru-dreapta și SPD au primit lovituri dure în buletinele de vot în statul Hesse la sfârșitul săptămânii. Cu toate acestea, a spus că dorește să rămână în funcția de cancelar al Germaniei până în 2021, a informat presa locală. Acest lucru ar fi în contrast cu poziția anterioară a doamnei Merkel, în care ea a legat rolul de conducere al partidului la cancelarie – ceea ce înseamnă că ea ar rămâne doar cancelar dacă ar fi fost lider de partid.

Un participant la anunțul doamnei Merkel a declarat pentru AFP că aceasta ar fi „ultimul termen”. Sursa a spus că doamna Merkel „a fost cu adevărat tristă și deloc amară” – și că a primit ovație în picioare.

De ce Merkel și-a pierdut sprijinul?

Merkel, prima femeie cancelar a țării, s-a ridicat la putere pe imaginea unui lider prudent și pragmatic. Cu toate acestea, politica sa privind refugiații cu ușile deschise a provocat îngrijorare din partea publicului și a contribuit la alimentarea unor partide ca Alternativa de extremă dreaptă pentru Germania (AfD). Verzii au crescut și ei în sprijinul național.

Politica de migrație a doamnei Merkel a dezvăluit fragilitatea guvernului său de coaliție divizat – și chiar în cadrul propriului grup politic. Atacurile sexuale ale migranților din Köln și atacurile islamiste din Germania au afectat popularitatea cancelarului. Merkel a încetat să recunoască faptul că a făcut o greșeală, dar a spus că „dacă aș putea, aș întoarce cronometrul cu mulți ani” pentru a pregăti Germania mai bine pentru fluxul de migranți.

Cine o va înlocui ca președinte?

Printre potențialii candidați se numără ministrul sanitar ambasador Jens Spahn; primul ministru din Renania de Nord-Westfalia, Armin Laschet; și femeia văzută ca moștenitoarea lui Merkel, Annegret Kramp-Karrenbauer. În urma știrilor de duminică a deciziei doamnei Merkel, fostul lider al grupului parlamentar CDU, Friedrich Merz, a indicat că dorește să se alăture cursei de conducere a partidului, rapoartele agenției de presă Reuters.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri