Caută
Close this search box.

Brett Kavanaugh: Senatul va primi raportul FBI în câteva ore

Senatul american așteptă să primească raportul FBI privind acuzațiile de abuz sexual împotriva noului candidat al președintelui la Curtea Supremă, Brett Kavanaugh, în următoarele ore, informează BBC.

Concluziile sale nu vor fi făcute publice, dar senatorii vor putea revizui raportul joi.

Republicanii și democrații rămân în continuare divizați în ceea ce privește aprobarea lui Kavanaugh ca judecător al Curții Supreme. Judecătorul a negat vehement toate acuzațiile împotriva sa.

Liderul majorității republicane a Senatului, Mitch McConnell, dorește votarea finală a Senatului cu privire la propunerea de numire, sâmbătă, după votarea procedurii anterioare de vineri.

FBI-ul și-a redeschis săptămâna trecută verificarea de fond a judecătorului Kavanaugh, după ce profesorul Christine Blasey Ford a mărturisit Comitetului Judiciar al Senatului că a agresat-o când erau adolescenți în anii 80. Dacă se va alătura Curții Supreme, judecătorul Kavanaugh, în vârstă de 53 de ani, se așteaptă să-și încline balanța ideologică în favoarea conservatorilor. Cei nouă judecători ai instanței sunt desemnați pe viață și au ultimul cuvânt de spus cu privire la unele dintre cele mai controversate probleme din viața publică din SUA, de la avort, până la controlul armelor, la votarea legilor.

Ce e în raport?

Senatorii nu intenționează să dezvăluie ceea ce spune FBI, dar rămâne să fie văzut dacă secretul va rămâne secret. FBI a intervievat-o pe fosta colegă de clasă a lui Kavanaugh din Yale, Deborah Ramirez, care a declarat că i s-a expus la o petrecere de colegiu. Reuters a raportat că anchetatorii au vorbit duminică cu Ramirez mai mult de două ore și că a furnizat o listă cu peste 20 de martori posibili. Avocații pentru primul său acuzator, Prof. Ford, au declarat că nu a fost contactată de agenție.

Democrații au exprimat îngrijorarea că ancheta a fost prea îngustă și că mărturiile cheie au fost omise.

Va fi confirmat Kavanaugh?

Confirmarea lui Kavanaugh depinde de senatorii republicani care votează strict pe marginea partidelor. Partidul are doar o majoritate de senatori 51-49. Asta înseamnă că, dacă toți democrații votează împotriva confirmării lui Kavanaugh, republicanii își pot permite o singură dezertare – deoarece, într-o egalitate, vicepreședintele Mike Pence ar obține votul casting. Trei senatori republicani – Jeff Flake, Susan Collins și Lisa Murkowski sunt urmăriți îndeaproape, deoarece nu au spus încă modul în care vor vota. Doi democrați, Joe Manchin de la Virginia de Vest și Heidi Heitkamp din North Dakota, trebuie să-și declare intențiile. Președintele Donald Trump l-a susținut în mod constant pe Kavanaugh, postând târziu miercuri pe Twitter, că acesta e un „om bun”. În contrast cu entuziasmul președintelui, o coaliție de biserici creștine din SUA cu 40 de milioane de credincioși l-a îndemnat pe Kavanaugh să își retragă propunerea. Consiliul Național al Bisericilor a afirmat într-o declarație că, în timpul mărturiei sale, a arătat „prejudecăți extremiste partizane” față de Comitetul Judiciar al Senatului și nu avea temperamentul de a fi judecător al Curții Supreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri