Caută
Close this search box.

China păstrează tăcerea în timp ce poliția franceză sondează dispariția șefului Interpol

Poliția franceză investighează dispariția șefului Interpol, Meng Hongwei, care a fost declarat dispărut după ce a călătorit din Franța în China, și a plasat soția acestuia sub protecție după o serie de amenințări, a declarat vineri ministerul de interne, informează Reuters.

Soția lui Meng a contactat poliția din Lyon, orașul francez unde se află agenția internațională, după ce nu a auzit de la el din 25 septembrie și după ce a primit amenințări prin telefon și pe rețelele de socializare, a spus ministerul. O persoană familiarizată cu ancheta despre dispariție a spus că ipoteza inițială de lucru a anchetatorilor occidentali a fost că Meng a antagonizat autoritățile chineze într-un fel și a fost reținut ca rezultat. „Franța este nedumerită de situația președintelui Interpol și preocupată de amenințările aduse soției sale”, a spus ministerul.

Soția lui Meng, care a rămas în Lyon împreună cu copiii lor, potrivit unor surse de poliție, primește protecție, a spus acesta. „Schimburile cu autoritățile chineze continuă”, a adăugat ministerul. China nu a comentat oficial despre dispariția lui Meng și nu a mai fost menționat în mass-media oficială de sâmbătă. Ministerul de Securitate Publică al Chinei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentariu prin fax.

În ultimii ani, au existat mai multe cazuri în care oficialii chinezi de rang înalt au dispărut fără explicații, doar pentru ca guvernul să anunțe săptămâni sau chiar luni mai târziu că au fost cercetați, adesea pentru presupuse fapte de corupție. Nu a fost clar de ce Meng, în vârstă de 64 de ani, care a fost numit președintele Interpol acum doi ani, călătorise în China. Postul chinez din Hong Kong a citat o sursă anonimă spunând că Meng a fost luat pentru a fi interogat de îndată ce a aterizat în China, dar, de asemenea, nu a fost clar de ce. Poliția franceză investighează ceea ce este denumit oficial în Franța o „dispariție îngrijorătoare”.

Interpolul, care grupează 192 de țări și care se concentrează, de obicei, pe găsirea de persoane care lipsesc sau sunt căutate, a declarat că este conștient de rapoartele despre „presupusa dispariție” a lui Meng. „Aceasta este o chestiune pentru autoritățile relevante din Franța și China”, a afirmat agenția într-o declarație.

„BIZAR”

Roderic Broadhurst, profesor de criminologie la Universitatea Națională Australiană, a declarat că dispariția lui Meng ar fi „destul de deranjantă” pentru persoanele din organismele internaționale care lucrează cu China și ar putea afecta în cele din urmă eforturile Chinei de a dezvolta măsuri de cooperare juridică cu alte țări. „Este bizar”, a declarat sâmbătă Broadhurst, adăugând că China vrea probabil „să înlăture” orice prejudiciu politic pe care l-ar provoca implicării Beijing-ului în organismele internaționale. „Este un preț care ar putea fi plătit, dar cred că vor vedea acest lucru ca un cost care merită să fie pur și simplu”, a spus Broadhurst.

Președinții Interpolului sunt detașați de la administrațiile naționale și rămân în funcția de domiciliu, reprezentând în același timp organismul internațional de poliție. Meng este listat pe site-ul Ministerului de Securitate al Chinei ca vice-ministru, dar și-a pierdut locul în cadrul Comitetului Partidului Comunist din aprilie, a raportat „South China Morning Post”. Meng are o experiență de aproape 40 de ani în domeniul justiției penale și al politicii și a supravegheat aspecte legate de instituțiile juridice, controlul stupefiantelor și combaterea terorismului, potrivit site-ului Interpol. Personalul Interpol poate să transporte pașapoarte speciale pentru a ajuta la accelerarea desfășurării proceselor în situații de urgență, dar acest lucru nu ar fi conferit lui Meng drepturi și imunități specifice în țara sa de origine.

Când Meng a fost numit președintele Interpol în noiembrie 2016, grupurile pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea că Beijing-ul ar putea încerca să-și folosească poziția de a-și urmări disidenții în străinătate. Beijing-ul a cerut în trecut țărilor să aresteze și să deporteze cetățenii Chinei acuzați de crime, de la corupție la terorism.

În acel moment, Amnesty International a catalogat numirea lui Meng „în contradicție cu mandatul  Interpol de a lucra în spiritul Declarației Universale a Drepturilor Omului”. Diplomații declară că rolul președintelui Interpol este în mare parte ceremonial, cu munca zilnică efectuată de secretarul general, Juergen Stock, și de personalul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri