Caută
Close this search box.

Consumul de droguri ia amploare în licee. CIADO: De 10 ani ascundem fenomenul

Unul din zece elevi de liceu din Constanța a experimentat cel puțin un drog, cel mai consumat fiind canabisul. Datele statistice arată că debutul consumului de droguri este în clasa a șaptea, mai ales în privința etnobotanicelor.

Pe litoral, cel mai des se consumă în Mamaia, Costinești și Vama Veche, scrie Mediafax.

”De 10 ani ascundem fenomenul. În 2008 prevalența era aproape 0 în rândul tinerilor, 2012 era 5 % – segement 16 ani, ca în 2016 să ajungă la o medie de 11 % ….Credeți că a interesat pe cineva? Vă asigur că nu ! Suntem departe de a înțelege fenomenul și inventivitatea dealarilor precum si profilul psihologic al tinerilor secolului XXI.
1 din 10 elevi este o statistică…cât este în realitate procentul? Cine știe! Până nu vom avea resurse financiare și umane suficiente, logistica de secol XXI, programe avangardiste de prevenire adresate grupurilor vulnerabile, implicare reală a autorităților și ong-urilor specializate…fenomenul va fi într-o permanentă creștere. Ce poate face Agenția Națională Antidrog, cu 2-3 angajați într-un judet și cu un statut de Directie in cadrul MAI. Fara dimensiunea unei autoritati guvernamentale de tip Agentie, fara resurse si fara personal suficient calificat si specializat ? Poate Guvernul ar trebui sa inteleaga si sa vada mai mult decat cifre…vorbim de copii minori vulnerabili”, a declarat Gigel Lazăr, director executiv CIADO.

Șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanţa, comisarul șef Marius-Cristian Oprișan, spune că studiile realizate în ultimii ani, în rândul elevilor de liceu și din școlile profesionale din județul Constanța, arată că peste opt la sută dintre elevi au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață un drog ilicit, în timp ce aproape cinci la sută au declarat că au consumat în ultimul an.

„Opt la sută dintre elevii de liceu au consumat cel puțin o dată droguri. (…) Prin sintagma orice drog se înțelege canabis, Ecstasy, cocaină, amfetamină, LSD sau alte halucinogene, ciuperci halucinogene, heroină, ketamină, etnobotanice, sedative sau tranchilizante. Între tipurile de droguri, cel mai consumat este canabisul. La distanță destul de mare se află apoi consumul de substanțe psihoactive, cele cunoscute drept etnobotanice. Consumul de alte substanțe, gen Ecstasy, este redus față de primele”, a declarat Marius-Cristian Oprișan.

Consumul de droguri în rândul elevilor începe, în general, pe la 13 – 14 ani, în funcție de anul de studiu.

În opinia elevilor din județul Constanța, cel mai ușor de procurat sunt inhalanții (vaporii chimici din substanțele de uz casnic – n.r.), iar dintre drogurile ilicite, ei spun că sunt relativ ușor de achiziționat canabisul și steroizii anabolizanți. Acestea sunt consumate mai rar în unitățile de învățământ și mai des în barurile din apropierea liceului sau în drumul de la școală către casă.

„Elevii consumă mai rar în școli, pentru că acum există personal de securitate, există camere de supraveghere. Dar, în drum de la școală spre casă sau invers… au fost destule cazuri când elevi de liceu au fost prinși de jandarmi în timp ce fumau un joint pe o bancă, în drum de la școală spre casă”, spune comisarul șef Oprișan.

Studiile arată că, în rândul elevilor și tinerilor, consumul de droguri este moderat în perioada de extrasezon, dar crește foarte mult în perioada verii, atunci când crește și numărul dealerilor ce ajung la malul mării, cât și numărul locurilor în care tinerii merg să se distreze.

„În perioada sezonului estival noi avem niște zone de risc date de aglomerările mari de adolescenți și tineri care merg să se distreze, localnici sau cei veniți pe litoral. Acestea sunt în special în zona de mari cluburi, cum este Mamaia Nord, dar și Costinești și Vama Veche, cunoscutele stațiuni în care tinerii merg să se distreze, dar și zonele în care merg dealerii să-și vândă marfa”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri