Caută
Close this search box.

Cu ochii pe Rusia: SUA se angajează să folosească capacitățile cibernetice în numele NATO

Statele Unite vor anunța în următoarele zile că vor folosi capabilități cibernetice ofensive și defensive, în numele NATO, justificate, a afirmat un oficial de la Pentagon, pe fondul preocupărilor legate de utilizarea din ce în ce mai accentuată de către Rusia a capabilităților sale cibernetice, informează Reuters.

NATO, formată din 29 de state, a recunoscut cibernetica drept un domeniu de război, împreună cu pământul, aerul și marea, în 2014, dar nu a subliniat în detaliu ce implică acest lucru. „Vom anunța în mod oficial că Statele Unite sunt pregătite să ofere NATO capacitățile sale cibernetice, dacă li se cere”, a declarat Katie Wheelbarger, secretarul general adjunct al apărării pentru afacerile internaționale de securitate, în cadrul unei vizite în Europa a Secretarului american al Apărării, Jim Mattis. Wheelbarger a declarat că Statele Unite vor păstra controlul asupra oamenilor și capacităților sale, dar le vor folosi în sprijinul NATO dacă li se va cere. Ea a adăugat că a fost o parte a unui efort britanic de a spori capacitățile cibernetice ale NATO.

Într-un summit recent, statele membre au declarat că NATO va crea un centru operațional pentru spațiul cibernetic pentru a coordona activitățile cibernetice ale NATO. NATO a vorbit, de asemenea, despre integrarea capabilităților cibernetice ale statelor individuale în operațiunile de alianță.

Anul trecut, oficialii au declarat că Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Norvegia, Spania, Danemarca și Olanda au elaborat principii de război cibernetice pentru a-și ghida militarii asupra a ceea ce justifică extinderea armelor de atac cibernetic.

În Europa, problema implementării malware-ului este sensibilă, deoarece guvernele democratice nu doresc să fie considerate a folosi aceleași tactici ca și un regim autoritar. Înalți oficiali britanici și baltici din domeniul securității declară că au informații care indică hackeri persistenți ruși ce au încercat să diminueze rețelele europene de energie și de telecomunicații, împreună cu campanii de dezinformare pe internet.

Oficialii serviciilor de informații americane au descoperit că, în campania care a dus la alegerile prezidențiale din 2016 din SUA, hackerii ruși au „spart” Comitetul Național Democrat și au scos informații confidențiale. „Trimite un mesaj adresat în primul rând Rusiei”, a spus Wheelbarger. Ea a adăugat că această mișcare ar clarifica faptul că NATO este capabilă să contracareze eforturile cibernetice din Rusia și ar contribui la crearea unei politici coerente în cadrul alianței. „S.U.A. împreună cu Regatul Unit conduc în mod clar la nivelul și sofisticarea capabilităților și, dacă este folosit, ar duce probabil la un succes tactic”, a declarat Klara Jordan, directorul inițiativei Cyber ​​Statecraft Initiative la Consiliul de reflecție al Consiliului Atlanticului de la Washington. Heather Conley, de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că există încă o provocare în ceea ce privește definirea regulilor în ceea ce privește armele cibernetice. „Cred că cea mai mare provocare și cu siguranță ne luptăm aici în S.U.A., sunt regulile de implicare. Ce arata scara de escaladare atunci când cineva începe sa folosească abilitățile cibernetice?”, a declarat Conley, fost oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Luna trecută, Casa Albă a avertizat hackerii străini că ar crește măsurile ofensive ca parte a unei noi strategii naționale de securitate cibernetică. Serviciile americane de informații se așteaptă la o serie de atacuri digitale înaintea alegerilor din 6 noiembrie ale Congresului.

Un răspuns

  1. NATO, formată din 29 de state…
    „Vom anunța în mod oficial că Statele Unite sunt pregătite să ofere NATO capacitățile sale cibernetice, dacă li se cere”
    Asta inseamna control.
    Ma` baieti, din Romania sau alte asa zise 28 de tari, chiar v-ati pierdut uzul ratiunii ?
    „A visa că adevărul sau alt lucru de prisos
    E în stare ca să schimbe în natur-un fir de păr,
    Este piedica eternă ce-o punem la adevăr.”
    Una dintre tari, aceasta, care a si creat OTAN si si-a ascuns in spatele acestei oglizi (entitate lipsita de utilitate pentru 28 de natii) timp de decenii, intentiile de cucerire, de stapanire, de lipsa de respect si empatie fata de orice rasa, popor sau individ, acesti razboinici ai intunericului care sunt ciuma, in primul rand pentru propriul popor iar muma pentru nimeni, decat poate pentru papusarii financiari care au minte-n cap ….
    Sodoma si Gomora sunt mici povesti.
    Acum, ei sunt pe marginea prapastiei, cu tot cu Hollywood, prosti, slabi, pricajiti si contestati. Zvarcolirile hidrei, preludiul „rigor mortis” sau alte manifestari lipsite de ratiune (pentru ca nu este comuna mortilor) pot fi sau ar trebui privite cu circumspectie, in nici un caz relationate, alcum aprobate.
    Ostracizarea Rusiei va duce la posibila distrugere a acestui mic univers numit Tera.
    Si nu vor mai exista notiuni precum banii, nemunca, hotelurile de 5-7 stele, fetitele, micul dejun in pijama, intrebarile fara apetenta pentru raspuns (ca e tarziu), moda si expresiile ei „pidosnice”, trezirea pentru cina intr-un mediu „inuman” si ratarea cinei, viata de seara cu senzatia de voma, inapetenta pentru sex, mesajele, facebook-ul, instagram-ul si toate ielele. Si apoi noaptea, stupida precum intunericul, cu senzatia ei grea de cadere intr-un abis incontrolabil.
    Sa urmeze o noua dimineata? Mai bine nu pentru ei iar pentru noi, sa ramanem ce am fost, suflete emigrante, unde am fost primiti, in sticla lampii, la „melci in coarne sau la Orfeu in lira”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri