Caută
Close this search box.

Klaus Iohannis, obligat să promulge a doua lege a Justiţiei mutilată de PSD-ALDE: Nu susţin aceste modifcări

klaus iohannis

UPDATE  Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„Încă de la demararea, în urmă cu mai bine de un an, a procedurilor de modificare a celor trei legi fundamentale ale justiţiei, Preşedintele Klaus Iohannis a uzat, în mod repetat, de prerogativele sale constituţionale de a solicita Parlamentului României reexaminarea acestora şi de a sesiza Curtea Constituţională a României.

(…) Modificările legislative au un impact negativ asupra sistemului judiciar din România şi asupra independenţei judecătorilor şi procurorilor.

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, este pus sub semnul întrebării angajamentul României privind respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii, precum statul de drept şi separaţia puterilor în stat, pericol semnalat de către Comisia Europeană şi GRECO”, se spune în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Klaus Iohannis „reiterează că nu susţine modificările aduse acestei legi, la fel ca în cazul Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, respectiv al Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”.

Iohannis cere „reluarea parcursului legislativ în Parlament pentru punerea celor trei legi din domeniul justiţiei în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneţia, înainte ca modificările adoptate să producă efecte negative ireversibile ori greu de reparat în privinţa bunei funcţionări a justiţiei şi a calităţii actului de justiţie”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele României atrage atenţia că „opinia Comisiei de la Veneţia nu poate fi folosită ca un pretext pentru viitoare intervenţii legislative care nu au nici o legătură cu întărirea statului de drept, ci cu legiferarea unor prevederi care urmăresc rezolvarea problemelor penale ale unor politicieni”, se mai arată în comunicatul citat.

Curtea Constituţională a respins pe 19 septembrie ultima sesizare posibilă a preşedintelui Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, ceea ce înseamnă că zilele acestea expiră termenul de 10 zile în care şeful statului trebuie să semneze decretul de promulgare.

Legea va intra în vigoare în 3 zile de la promulgare şi publicarea în Monitorul oficial. Este cea de-a doua lege a Justiţiei modificată de coaliţia PSD-ALDE care va intra în vigoare.

Care sunt principalele modificări ale legii 317/2004 privind CSM. Secţia pentru judecători a CSM va numi conducerea Înaltei Curţi. Până acum, numirea şefilor ICCJ era un atribut al şefului statului. Secţia pentru judecători va avea un rol cheie privind cariera tuturor judecătorilor.

Acesta era un atribut al plenului CSM. Iohannis va rămâne doar cu semnarea decretelor de numire în funcţie a tinerilor judecători şi a decretelor privind eliberarea din funcţie a judecătorilor (prin demisie, pensionare, condamnare definitivă).

Astfel, potrivit articolului 40 din legea modificată, “secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii are următoarele atribuţii referitoare la cariera judecătorilor:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri