Caută
Close this search box.

Liviu Dragnea ar putea bloca toate completele de cinci judecători de la ÎCCJ

liviu dragnea

Liviu Dragnea încearcă să blocheze completele de cinci judecători şi acuză ÎCCJ că încalcă legea.

Preşedintele PSD cere suspendarea deciziei Colegiului de Conducere a Înaltei Curţi prin care s-a stabilit cum vor fi compuse completele de cinci judecători. El a solicitat că aceasta suspendare să fie până când Curtea de Apel Bucureşti ar decide dacă anulează sau nu hotărârea Colegiului de Conducere.

Detaliile apar în procesul pe care Liviu Dragnea l-a deschis Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi Colegiului de Conducere al ICCJ.

„În cazul în care cererea de suspendare ar fi acceptată, activitatea completelor de 5 judecători de la Înalta Curte ar fi blocată până la soluţionarea acestui proces”, susţine jurnalistul Ionel Stoica de la ziare.com.

Un caz similar este cel în care a fost suspendat regulamentul în cazul concursului de ocupare a funcţiilor de conducere din cadrul Inspecţiei Judiciare, au explicat surse din magistratura pentru Ziare.com.

Dragnea este nemulţumit că procesul în care contestă condamnarea la 3 ani şi 6 luni de închisoare este judecat de un complet care a fost constituit la începutul acestui an, în baza prevederilor legale.

În vară a intrat în vigoare o nouă lege, dar Înalta Curte a explicat că deja completele de cinci judecători au fost trase la sorţi la începutul anului şi nu vor funcţiona după nouă lege retroactiv, ci începând cu ianuarie 2019.

Ce anume contestă Liviu Dragnea

Ziare.com a studiat cererea de chemare în judecată depusă de Liviu Dragnea la Curtea de Apel Bucureşti. El cere:

– Anularea în parte a hotărârii de colegiu a ICCJ – este vorba de partea care priveşte compunerea completelor de 5 judecători.

– Obligarea ICCJ şi a Colegiului de Conducere al ICCJ de a adopta o nouă hotărâre de colegiu, „în acord cu dispoziţiile legale şi cu limitele de competenta stabilite prin Constituţia României”.

– Suspendarea hotărârii de colegiu, în ceea ce priveşte compunerea completelor de 5 judecători, până la soluţionarea acestui dosar.

– Sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. CCR ar trebui să decidă, potrivit liderului PSD, dacă constituirea acestor complete se face „la începutul fiecărui an” – aşa cum este în lege – sau dacă se face când survine o modificare legislativă cu aplicare imediată, „iar evenimentul legislativ este plasat, temporal, pe parcursul anului şi nu la începutul său sfârşitul acestuia”.

– Plata cheltuielilor de judecată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri