Marine Le Pen a fost inculpată vineri pentru deturnare de fonduri publice, în cadrul unei anchete privind angajării fictive la Frontul Naţional (actualul RN, extremă dreapta) la Parlamentul European (PE), au declarat vocaţii săi pentru Reiters.

Preşedinta formaţiunii de extremă dreapta – al cărei nume a fost schimbat anul acesta în Rassemblement national (RN) – a fost inculpată deja, în iunie 2017, în acest dosar, însă doar cu privire la abuz de încredere şi complicitate la abuz de încredere.

Justiţia suspectează formaţiunea că a creat un sistem fraudulos constând în angajarea unor membri în calitate de asistenţi parlamentari, remuneraţi cu fonduri europene.

Parlamentul European de la Strasbourg evaluează prejudiciul pe care l-a suferit la suma de şapte milioane de euro.

În cazul unui proces, Marine Le Pen riscă o pedeapsă mult mai mare decât anterior, deoarece deturnarea de fonduri publice este pasibilă de zece ani de închisoare şi o amendă în valoare de un milion de euro, faţă de pedeapsa la trei ani de închisoare şi plata unei amenzi în valoare de 375.000 de euro prevăzută pentru fapte de abuz de încredere.

Această recalificare i-a fost aunţată de către judecătorul de instrucţie care a audiat-o vineri, la Palatul de Justiţie de la Paris.

Potrivit avocatului său Rodolphe Bosselut, contactat de Reuters, Marine Le Pen nu a dorit să se exprime pe fond, în aşteptarea unei examinări, pe 27 noiembrie, a unui recurs la Camera Penală a Curţii de Casaţie.

Apărarea deputatei din Pas-de-Calais apreciază că în acest caz s-a încălcat separarea puterilor în stat, deoarece magistraţii nu au dreptul, în opinia sa, să se amestece în activitatea aleşilor.

Marine Le Pen acuză cu regularitate justiţia de persecutarea partidului său.

”Am impresia că instrucţia continuă cu surle şi trâmbiţe. Nu am impresia că are loc în acelaşi ritm cu privire la MoDem, la La France insoumise (LFI)”, a declarat Rodolphe Bosselut.

Alte cadre de rang înalt, precum Nicolas Bay şi Louis Aliot, dar şi unii dintre colaboratorii sau foştii lor colaboratori, sunt de asemenea inculpaţi în acest dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here