Caută
Close this search box.

Uraganul Michael: Amenință să fie cel mai puternic care ar fi lovit vreodată Florida

Cel mai puternic uragan care a lovit vreodată nord-vestul peninsulei Florida a inundat orașe de pe plajă, a scufundat case și a smuls copacii din rădăcini, informează BBC.

Uraganul Michael s-a apropiat de coastă miercuri după-amiază ca o furtună de categorie trei cu vânturi de 200 km / h în regiunea Panhandle a statului. O persoană a fost ucisă de un copac, spun oficialii din Florida. Furtuna a lăsat aproape 500.000 de oameni fără electricitate în Florida, Alabama și Georgia, spun serviciile de urgență.

Michael a fost atât de puternic încât a rămas un uragan în timp ce se mișca mai departe în interiorul țării. Intensificarea sa rapidă a surprins pe mulți, deși furtuna a slăbit mai târziu. Apa neobișnuit de caldă din Golful Mexic a încărcat turbulențele de furtună din cauza unei depresiuni tropicale duminică. Până marți uraganul a fost de categoria doi, iar deja miercuri era de categorie limită cinci cu vânturi de aproximativ 250 km/h.  Guvernatorul din Florida, Rick Scott, a avertizat despre „devastarea inimaginabilă”, spunând că va fi cea mai gravă furtună din ultimii 100 de ani.

Michael a ucis cel puțin 13 persoane în America Centrală: șase în Honduras, patru în Nicaragua și trei în El Salvador. Mai mult de 370.000 de oameni din Florida au fost obligați să se evacueze, dar oficialii cred că mulți au ignorat avertismentul.  Michael a distrus accesul la energie electrică pentru un sfert de milion de case și clădiri de afaceri, deoarece liniile de putere au fost distruse de copacii care au căzut.

„Suntem pe un teritoriu nou”, a declarat meteorologul de la Centrul Național pentru Uragane (NHC), Dennis Feltgen, pe Facebook. „Recordul istoric, care datează din 1851, nu găsește nici un uragan de categoria 4 care lovise vreodată Florida”. Agenția de știri Reuters susține ca Michael este cea de-a treia furtună cea mai puternică care a lovit continentul american, după uraganul Camille din Mississippi în 1969 și uraganul Zilei Muncii din 1935 din Florida.

Agenția Federală pentru gestionarea situațiilor de urgență Brock Long a spus la Casa Albă că a fost preocupată în mod special de clădirile construite înainte de 2001 și nu ar putea să reziste la astfel de vânturi puternice. „Sperăm ca aceste structuri să poată rezista”, a răspuns președintele Donald Trump. „Și dacă nu, că nu este nimeni în acele structuri”. Statele de urgență au fost declarate în statele Florida, Alabama, Georgia și Carolina de Nord.

Uraganul a lovit coasta orășelului Mexico Beach, Florida, în jurul orei 14:00 (miercuri), potrivit CNH. Analiștii au avertizat că anumite părți ale Floridei ar putea să experimenteze valuri de furtună de până la 4 metri și inundații de la ploile abundente de până la 30 de cm.

Școlile și birourile de stat din zonă urmează să rămână închise săptămâna aceasta. Florida a activat 3.500 de trupe din Garda Națională. Aproximativ 500 de km de coastă au fost amenințați, a spus Serviciul Național de Meteorologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri