Caută
Close this search box.

Bombă! Românii care întârzie cu plata curentului electric au încurcat-o! Pentru câte luni vor ajunge să achite în avans

Românii care întârzie cu plata curentului electric ar putea ajunge să dea bani și pe electricitatea pe care încă nu au consumat-o, după ce Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) le-a dat câtorva mari furnizori de electricitate dreptul să le tăie curentul rău-platnicilor, în cazul în care aceștia refuză să depună, în avans, într-un cont, contravaloarea facturilor pentru următoarele trei luni.

Dacă până acum, românului ajuns în prag de debranșare îi era suficient să își plătească fie și în al 12-lea ceas-restantele către furnizorul de electricitate, în viitor nu va mai fi la fel de ușor.

Odată cu adoptarea unui nou ordin al ANRE, lucrurile s-au complicat. Noua lege le dă unora dintre furnizori dreptul să le ceară garanții bănești clienților care ajung să riște debranșarea de cel puțin două ori pe an, pe motiv de neplată a facturilor.

Mai exact, ordinul prevede că, la cererea furnizorului, rău-platnicii sunt obligați să depună într-un cont, cu titlu de garanție, contravaloarea curentului pe care îl consumă, în mod normal, în 3 luni. Ulterior, dacă omul își achita factură la timp, garanția rămâne neatinsă. Dacă, însă, plățile încep, din nou să întârzie, furnizorul își va putea luă banii pe care nu i-a primit la timp direct din contul de garanție.

Totuși, ANRE a menționat în ordin că furnizorii n-au dreptul să le ceară garanții „consumatorilor vulnerabili”. În această categorie sunt doar oamenii înscriși în bazele de date ale instituțiilor de protecție socială sau cei care sunt, totodată, bătrâni și bolnavi, potrivit Regulamentului de furnizare a energiei electrice.

Conform ordinului ANRE, nu toți furnizorii pot cere, însă, garanții de la oameni, ci doar cei de ultima instanță -cum sunt Enel, CEZ și EON-obligați de lege să livreze electricitate către toți clienții care le-o cer, indiferent dacă aceștia obișnuiesc să își plătească la timp facturile sau nu.

Același ordin ANRE prevede că furnizorii de ultima instanță (FUI) le pot cere garanții nu numai rău-platnicilor, ci și hoților de curent. Aceștia pot fi obligați să depună garanții nu numai pentru 3 luni, ci pentru un an întreg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri