Caută
Close this search box.

Brexit. Lira sterlină s-a prăbuşit, după demisiile în serie din cabinetul Theresei May

brexit

Lira sterlină s-a prăbuşit după seria de demisii din guvernul condus de Theresa May, care au pus la îndoială mult-aşteptatul acord asupra Brexit, la doar câteva ore după ce acesta a fost făcut public.

Moneda a scăzut faţă de dolar şi s-a îndreptat spre cea mai mare scădere din an în raport cu euro, după ce ministrul pentru Brexit, Dominic Raab, ca şi alţi demnitari au demisionat în semn de protest împotriva planului.

Traderii se tem acum că însăşi poziţia prim-ministrului May este ameninţată. „Dacă miniştrii au procedat aşa, este mai greu pentru Theresa May să-şi menţină poziţia”, spune Jordan Rochester, strateg la Nomura.

Lira sterlină a pierdut 1,8%, ajungând la 1,2751 dolari, a doua cea mai mare scădere din acest an, şi a scăzut cu 1,5% faţă de moneda euro.

Autorităţile britanice de reglementare financiară au solicitat comentarii din partea marilor bănci, din cauza scăderilor drastice ale lirei, spun surse citate de Reuters.

În urma anunţului Theresei May, au demisionat Dominic Raab, ministrul britanic pentru Brexit, Esther McVey, ministrul pentru Muncă şi Pensii, Suella Braverman, subsecretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Brexit, Shailesh Vara, ministru de stat pentru Irlanda de Nord, şi Ranil Jayawardena, secretar parlamentar privat în cadrul Ministerului Justiţiei.

Theresa May a prezentat parlamentarilor de la Londra detalii ale acordului de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, înţelegere contestată de numeroşi parlamentari şi care deja a provocat demisia câtorva miniştri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri