Caută
Close this search box.

Cazul Khashoggi: Ministrul saudit de externe susține că evaluarea CIA este falsă

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite a declarat marți că afirmațiile, inclusiv cele ale CIA, că prințul moștenitor Mohammed bin Salman a dat ordinul de a-l ucide pe jurnalistul Jamal Khashoggi au fost false, informează Reuters.

Canalele de știri au raportat constatarea CIA într-un caz care a provocat o criză internațională împotriva celui mai important exportator de petrol din lume. Aceasta a fost cea mai definitivă evaluare din SUA până în prezent, care leagă conducătorul de facto al Arabiei Saudite direct de uciderea jurnalistului și contrazice afirmațiile guvernului saudit că nu a fost implicat.

„Noi în regat știm că astfel de acuzații despre moștenitorul coroanei nu au nici o bază în adevăr și le respingem categoric, fie prin scurgeri de informații sau nu”, a declarat ministrul de externe Adel al-Jubeir ziarului „Al Sharq al-Awsat” din Arabia Saudită în primul comentariu oficial saudit asupra raportului CIA. „Sunt scurgeri de informații care nu au fost anunțate oficial și am observat că ele se bazează pe o evaluare, nu pe dovezi concludente”, a adăugat el.

O sursă familiarizată cu evaluarea CIA a afirmat că se bazează în mare parte pe dovezi circumstanțiale legate de rolul central al prințului în conducerea guvernului saudit. De asemenea, Jubeir a fost întrebat despre comentariile președintelui turc, Tayyip Erdogan, că ordinul de ucidere a venit de la cel mai înalt nivel al conducerii saudite, dar probabil nu și de la regele Salman, care a pus în prim-plan atenția asupra moștenitorului coroanei de 33 de ani. „Am cerut deja autorităților turce la cel mai înalt nivel cu privire la semnificația acestor comentarii și ne-au confirmat categoric că moștenitorul coroanei nu este subînțeles de aceste comentarii”, a spus el. „Conducerea regatului Arabiei Saudite, reprezentată de Custodele celor două Moschei Sfinte (regele) și prințul moștenitor, este o linie roșie și nu vom permite încercările de a le afecta sau de a le submina”, a adăugat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri