Caută
Close this search box.

Coreea de Nord avertizează că va reveni la politica nucleară

Coreea de Nord a avertizat Statele Unite că „va lua în serios” o revenire la o politică de stat destinată construirii de arme nucleare dacă Washingtonul nu va pune capăt sancțiunilor economice dure, relatează AFP.

De ani de zile, Nordul urmărea o politică „byungjin” de dezvoltare simultană a capacităților sale nucleare alături de cele economie. În aprilie, citând un „climat proaspăt de destindere și pace” pe peninsulă, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat că misiunea nucleară este completă și a declarat că țara sa se va concentra pe „construcția economică socialistă”. Dar o declarație emisă de ministerul de externe al Nordului a spus că Phenianul ar putea reveni la politica sa anterioară dacă SUA nu își va schimba poziția față de sancțiuni. „Cuvântul «byungjin» poate să apară din nou, iar schimbarea liniei ar putea fi serios reconsiderată”, a afirmat declarația făcută vineri de agenția oficială de știri KCNA.

La un summit istoric din Singapore, în iunie, președintele american Donald Trump și Kim au semnat o declarație vagă despre denuclearizare. Dar de atunci, au fost făcute puține progrese, Washingtonul împingând menținerea sancțiunilor împotriva Nordului până la „denuclearizarea definitivă și complet verificată”, iar Phenianul calificând cererile Statelor Unite drept „gangster-like”. „Îmbunătățirea relațiilor și a sancțiunilor este incompatibilă”, a completat declarația, lansată sub numele directorului Institutului pentru Studii Americane al Ministerului de Externe. „Ce rămâne de facut este răspunsul corespunzător din SUA”, a adăugat acesta. Declarația este cel mai recent semn al frustrării crescânde a Phenianului cu Washingtonul.

Luna trecută, mass-media de stat din Nord a emis un comentariu acuzând SUA că au jucat un „dublu joc”, criticându-l implicit pe Trump pentru comentariile sale menite să împiedice Seul să ridice sancțiunile împotriva Phenianului.

În ciuda unei flăcări de diplomație din și în jurul peninsulei, se creează diferențe între Washington și Seul, unde staționează 28.500 de soldați pentru a o proteja de vecinul său armat nuclear. Președintele sud-coreean, Moon Jae-in este mai favorizant față de Nord care face obiectul mai multor sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU asupra programelor sale nucleare și a rachetelor balistice. Moon a împins investiții mari și proiecte comune transfrontaliere ca stimulente pentru pașii către denuclearizare, în timp ce SUA face o presiune indiscutabilă asupra Phenianului, până când își va dezmembra complet programele de arme.

Într-un interviu acordat vineri pentru Fox News, secretarul de stat american Mike Pompeo a reiterat faptul că sancțiunile vor rămâne până când Phenianul va îndeplini angajamentele de denuclearizare discutate în Singapore, adăugând că se va întâlni cu omologul său nord-coreean săptămâna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri