Caută
Close this search box.

După uciderea lui Khashoggi, membri ai familiei regale saudite se întorc împotriva fiului favorit al regelui

Pe fondul uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, unii membri ai familiei de guvernământ din Arabia Saudită sunt agitați pentru a-l împiedica pe Mohammed bin Salman să devină rege, au spus trei surse apropiate curții regale, informează Reuters.

Zeci de prinți și veri din ramurile puternice ale familiei Al Saud doresc să vadă o schimbare în linia succesiunii, dar nu vor acționa în timp ce regele Salman – tatăl de 82 de ani al moștenitorului coroanei – este încă în viață, au spus sursele. Ei recunosc că regele este puțin probabil să se întoarcă împotriva fiului său preferat, cunoscut în Occident ca MbS. Mai degrabă, ei discută posibilitatea ca, după moartea regelui, prințul Ahmed bin Abdulaziz, în vârstă de 76 de ani, un frate mai mic al regelui Salman și unchiul prințului, ar putea lua tronul, potrivit surselor. Prințul Ahmed, singurul frate în viață al regelui Salman, ar avea sprijinul membrilor familiei, al aparatului de securitate și al unor puteri occidentale, a spus una dintre sursele saudite.

Prințul Ahmed s-a întors în Riyadh în octombrie, după 2 luni și jumătate în străinătate. În timpul călătoriei, el a părut să critice conducerea saudită, în timp ce răspundea protestatarilor din afara unei reședințe din Londra care scanda pentru căderea dinastiei Al Saud. El a fost unul dintre cei trei membri ai Consiliului de loialitate, alcătuit din membrii superiori ai familiei conducătoare, care s-au opus ca MbS să devină prințul moștenitor în 2017, au spus în acel moment două surse saudite. Nici prințul Ahmed, nici reprezentanții săi nu au putut fi contactați pentru comentarii. Funcționarii din Riyadh nu au răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii cu privire la problemele legate de succesiune.

Casa Al Saud este formată din sute de prinți. Spre deosebire de monarhiile europene tipice, nu există o succesiune automată de la tată la fiu cel mai mare. În schimb, tradițiile tribale ale regatului dictează că regele și membrii familiei în vârstă din fiecare ramură aleg moștenitorul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru a conduce.

Înalți oficiali americani au indicat consilierilor saudiți în ultimele săptămâni că vor sprijini pe prințul Ahmed, care a fost ministru adjunct de interne timp de aproape 40 de ani, ca potențial succesor, potrivit surselor din Arabia Saudită, cu cunoștințe directe ale consultărilor. Aceste surse saudite au declarat că sunt încrezători că prințul Ahmed nu va schimba sau nu va inversa nici una dintre reformele sociale sau economice adoptate de MbS, ar onora contractele militare existente și ar restabili unitatea familiei.

Un înalt oficial american a declarat că Casa Albă nu se grăbește să se distanțeze de prințul moștenitor, în ciuda presiunii parlamentarilor și a aprecierii CIA că MbS a ordonat uciderea lui Khashoggi, deși s-ar putea schimba odată ce Trump va primi un raport definitiv privind uciderea din partea comunității de informații . Oficialul a mai spus că Casa Albă a văzut că este de remarcat că regele Salman părea să stea alături de fiul său într-un discurs de la Riyadh luni și nu a făcut referire directă la uciderea lui Khashoggi, cu excepția lăudării procurorului public din Arabia Saudită.

Președintele Donald Trump a cerut sâmbătă evaluarea CIA că MbS a ordonat uciderea lui Khashoggi „foarte prematură”, dar „posibilă” și a spus că va primi marți un raport complet asupra cazului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri