Caută
Close this search box.

Furie în Franța: Clădirile prăbușite din Marseille au făcut deja șase victime

Șase cadavre au fost găsite miercuri în ruinele a două clădiri dărăpănate care s-au prăbușit în orașul francez Marseille, unde locuitorii furioși au acuzat autoritățile că ignoră avertismentele despre starea locuințelor pentru cei săraci, relatează AFP.

Oficialii au promis să inspecteze toate clădirile din orașul sudic considerate „nepotrivite” pentru locuit, două zile după ce blocurile de apartamente s-au prăbușit într-un dezastru rar pentru un oraș european important.

Se presupune că opt persoane au fost omorâte când clădirile s-au prăbușit luni dimineața în Noailles, un cartier muncitoresc din inima orașului portuar mediteranean. După a doua noapte de căutări, salvatorii au recuperat cadavrele a patru bărbați și două femei, a declarat procurorul Xavier Tarabeux pentru AFP. „Lucrăm din greu, așa că există încă speranță”, a declarat miercuri un agent de salvare pentru AFP, în timp ce echipa lui a continuat să caute resturile cu câini dresați. Dar ministrul de interne, Christophe Castaner, a avertizat de luni seara că există „puține șanse de a găsi bule de aer” într-o grămadă de moloz care se întinde pe o lungime de 15 metri.

Dificultatea operației – și fragilitatea clădirilor – au devenit clare când un al treilea bloc alăturat s-a prăbușit parțial luni seara.

O problemă bine cunoscută

Imaginile Google Maps realizate în ultimele luni au arătat crăpături mari în fațadele clădirilor, dintre care doar una era ocupată. Clădirile erau grav avariate și una dintre ele chiar a fost baricadată. Locuitorii spun că problemele structurale ale clădirilor erau cunoscute, dar oficialii orașului nu au făcut prea multe atunci când au fost avertizați. „Toată lumea știa despre probleme”, a declarat Patrick Lacoste, purtător de cuvânt al unui grup local de acțiune în domeniul locuințelor.

Autoritățile municipale din Marseille, care au evacuat și mutat 100 de locuitori din clădirile din apropiere, cred că ploaia torențială ar fi putut contribui la prăbușire. Dar criticii spun că cei mai săraci din Marseille trăiesc de mult timp în condiții inacceptabile. Cartierul lovit de dezastru găzduiește multe clădiri aflate într-o stare degradată.

Autoritățile din Marseille au început un vast plan de îmbunătățire și modernizare a centrului orașului în 2011. Dar un raport guvernamental din 2015 a spus că aproximativ 100.000 de rezidenți din Marsilia locuiau în locuințe care erau periculoase pentru sănătatea sau securitatea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri