Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Alexandru Florian, a afirmat că declarația lui Ilan Laufer este emoțională, cu mult iz politic și atâta tot, iar atitudinea președintelui Klaus Iohannis în privința Holocaustului a fost recunoscută, inclusiv printr-o distincție acordată de American Jewish Committee, o importantă organizație evreiască americană.

„Eu cred că, pe de o parte, este o reacție emoțională a domnului Laufer și probabil nimeni nu se aștepta, sau foarte puțină lume se aștepta ca drumul său spre o poziție de înaltă demnitate publică să fie frânat brusc și atunci a avut această reacție, zic eu, emoțională. Iar pe de altă parte mesajul cred că se înscrie în tonul ridicat al dialogului care este între cele două palate de mai multă vreme, pentru că domnul Laufer, pe de o parte, recunoaște că președintele, atunci când a respins cererea, cel puțin public nu a motivat-o, nu a prezentat motivele reale, după care își spune că el consideră că refuzul s-ar datora unui act de antisemitism – deci este o construcție, o speculație a domnului Laufer“, a afirmat Alexandru Florian.

El a subliniat că atitudinea președintelui României în ceea ce privește memoria victimelor Holocaustului din România a fost recunoscută de o importantă organizație evreiască americană, American Jewish Committee, care anul trecut i-a conferit și o distincție.

„Iar pe de altă parte, poate o să vi se pară paradoxal, atât Președinția, cât și Guvernul sunt co-autori în proiectul național de constituire a Muzeului Național de Istorie a Evreilor din România și a Holocaustului, proiect pe care Guvernul României ne-a mandatat pe noi, Institutul Elie Wiesel, să-l punem în practică. Așa încât eu consider că este o declarație cu mult iz politic și atâta tot, nu trebuie să ne îngrijoreze. Atâta timp cât această declarație este o declarație cu caracter politic, dată într-o anumită stare de emoție puternică, nu cred că are un impact“, a mai spus directorul Institutului Elie Wiesel.

122 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here