Caută
Close this search box.

În Epoca Bronzului, în Azerbaidjan se juca ”table” !

Un tipar cu puncte cioplit în piatră dintr-un adăpost izolat din Azerbaidjan reprezintă un joc din Era Bronzului despre care se credea că exista doar în Mesopotamia, Egipt şi alte regiuni din Orientul Apropiat în acea perioadă. Jocul este cunoscut ca „58 de găuri” sau „Câini şi Şacali”. Arheologul Walter Crist de la American Museum of Natural History din New York City şi-a descris descoperirea exemplarului vechi de circa 4.000 de ani din Azerbaidjanul de astăzi pe 15 noiembrie la simpozionul anual al American Schools of Oriental Research.

Azerbaidjan se află între Munţii Caucaz şi Marea Caspică, la 1.000 – 2.000 de kilometri de Orientul Apropiat. „Populaţiile din Epoca Bronzului  din această regiune au trebuit să aibă contact cu lumea din Orientul Apropiat”, a precizat Crist. „Jocurile antice străbat culturile şi au acţionat ca ‘lubrifiant’ social”, a adăugat cercetătorul.

După ce a realizat o căutare pe internet pentru publicările despre 58 de găuri, Crist a văzut ceea ce arăta ca dispunerea jocului dintr-o fotografie a unui adăpost din piatră, publicată în revista Azerbaijan International. A contactat un coleg din această ţară care a ajutat la organizarea unei expediţii în luna aprilie a anului 2018, scrie Science News.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri