Caută
Close this search box.

Investigația rusă privind campania din 2016: Fostul avocat a lui Trump a pledat vinovat

michael cohen

Michael Cohen, fostul avocat personal al președintelui Donald Trump, a pledat joi vinovat că a mințit Congresului în legătură cu investigația rusă în curs de desfășurare, în legătură cu o înțelegere imobiliară de la Moscova și contactele rusești desfășurate în timpul alegerilor din 2016, informează AFP.

În timp ce democrații au descris motivul drept dovezi că asociații lui Trump erau dispuși să mintă despre afacerile sale, Trump a încercat să înlăture presiunea politică crescândă într-o Cameră a Reprezentanților aflată sub controlul democraților, acuzându-l pe Cohen de minciună pentru a obține o sentință redusă.

Cohen, în vârstă de 52 de ani, care, o dată, a spus că va lua un glonț pentru miliardarul republican, a recunoscut că a făcut declarații false referitoare la o tranzacție reală deja cunoscută în instanță.  Tratatul Tower Trump – care nu a ajuns niciodată la suprafață – a fost punctul central al unei investigații în privința faptului dacă campania Trump a conspirat cu ofițerii ruși în timpul campaniei din 2016, a raportat „The New York Times”. Cohen a recunoscut că a făcut „mărturie falsă, fictivă și frauduloasă” în fața Congresului în august 2017 în legătură cu acest proiect. El a mințit vrând să sugereze că proiectul a fost răsturnat în ianuarie 2016 – înainte de primul congres și votul primar începuseră în alegerile prezidențiale – pentru a reduce legăturile dintre acord și asociații anonimi și în speranța de a limita ancheta Rusiei, potrivit documentelor instanței. Contrar mărturiei sale inițiale, proiectul a fost discutat de mai multe ori în cadrul companiei – dincolo de ianuarie 2016 – și eforturile de obținere a aprobării guvernului rus au fost discutate până în luna iunie a aceluiași an. De asemenea, Cohen a călătorit în Rusia în legătură cu proiectul, iar în mai 2016 i s-a oferit o posibilă întâlnire fie cu președintele rus, fie cu premierul, în paralel cu un forum rusesc în iunie 2016.

Trump își asigurase în cele din urmă nominalizarea republicană pentru președinție doar câteva săptămâni mai târziu, în iulie 2016. Joi, președintele l-a numit pe Cohen o „persoană slabă” și a subliniat că acordul privind proprietatea a fost în cele din urmă abandonat. „El minte cu privire la un proiect despre care știa toată lumea”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă, înainte de a se retrage la summit-ul G20 din Argentina. El a renunțat la o întâlnire planificată la Buenos Aires cu președintele rus Vladimir Putin, citând detenția de către Moscova a unui grup de marinari ucraineni.

Avocatul principal al lui Cohen, Lanny Davis, a pledat pentru apărarea clientului său, spunând că „a spus adevărul și nimic altceva decât adevărul”. „Michael va continua să lucreze cu SC (Special Counsel) și cu alții până când adevărul complet va fi spus”, a scris el pe Twitter. „Domnul Cohen a cooperat, domnul Cohen va continua să coopereze. Sentința este stabilită pentru 12 decembrie”, a declarat Guy Petrillo, un alt avocat al lui Cohen.

Cohen a început să vorbească cu anchetatorii care lucrau pentru Consilierul special Robert Mueller, al cărui sonde a fost un ghimpe în adresa lui Trump, după ce a pledat vinovat în luna august pentru fraudă și încălcări ale finanțărilor de campanie din New York.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri