Caută
Close this search box.

Legea „anti-Netflix”: Italia își protejează industria cinematografică

netflix

Italia va introduce o întârziere obligatorie între vizionarea filmelor italiene în cinematografe și prezentarea serviciilor streaming precum Netflix, în încercarea de a-și proteja industria cinematografică internă, informează AFP.

Legea vine după ce problema spinoasă s-a făcut simțită la Festivalul de Film de la Veneția de anul acesta, unde mai multe filme au venit de la giganți americani Netflix sau Amazon, inclusiv câștigătorul festivalului „Roma” de la Golden Lion. Filmul regizorului mexican Alfonso Cuaron a fost primul care a câștigat pentru Netflix un premiu important de la un festival. Datorită succesului său la festival, va începe să fie lansat în cinematografele din întreaga lume pe 21 noiembrie și apoi pe Netflix de pe 14 decembrie.

În schimb, Festivalul de Film de la Cannes a optat doar să accepte filme cu o eliberare cinematografică garantată, în încercarea de a proteja cinematografele. Legislația franceză prevede că trebuie să existe un interval de 36 de luni între momentul în care un film este prezentat în cinematografe și când poate fi prezentat printr-un serviciu de transmisie în flux sau de abonament la cerere (SVOD). Rezultatul este că producatorii de streaming trebuie să aștepte 36 de luni înainte de a-și putea arăta filmele pe propria platforma, dacă le arată și în cinematografe. Drept urmare, festivalul de la Veneția a atras mai mulți regizori celebri, printre care și frații Coen, Paul Greengrass și Cuaron, care nu au putut concura la Cannes, înfuriind reprezentanții din industria cinematografică din Italia.

Italienii au atacat ceea ce au văzut ca un atac asupra cinematografelor, spunând că orice câștigător al festivalului ar trebui să fie disponibil unui public mai larg decât abonații Netflix.

Industria cinematografică din Italia a făcut apel la ministrul Culturii, Alberto Bonisoli, să se pronunțe asupra acestei chestiuni și să introducă o lege care prevede o „fereastră legală” între cinematografie și lansarea în flux. Prevederea de 36 de luni a Franței este cea mai strictă din lume, majoritatea celorlalte țări decidând singuri sau permițând studiourilor, producătorilor și radiodifuzorilor să negocieze de la caz la caz.

Flexibilitate

Bonisoli a anunțat săptămâna aceasta noua lege, deja botezată de presa italiană „anti-Netflix”, care impune ca toate filmele realizate în Italia să fie prezentate în cinematografe înainte de a fi transmise în flux. Legea consacră practica actuală a unei întârzieri de 105 de zile și adaugă o anumită flexibilitate, întârzierea poate fi diminuată la 60 de zile pentru filmele prezentate în mai puțin de 80 de cinematografe sau vizionate de mai puțin de 50.000 de persoane în primele trei săptămâni. „Prin acest decret, împingem câteva filme pentru a merge direct sau mai rapid spre o comercializare mai ușoară”, a spus Bonisoli. În același timp „este important să protejăm cinematografele, care să păstreze nevoia de a avea nevoie de filme care să garanteze un venit”.

Șeful asociației italiene de afaceri de spectacole Agis, Carlo Fontana, a declarat că noua lege protejează împotriva „concurenței neloiale (de la serviciile de streaming), care ar fi putut crea un scurt-circuit periculos”. „Giganții streaming precum Netflix fac foarte mulți bani în Italia fără să creeze locuri de muncă, în timp ce politica lor (bugetară) este departe de a fi transparentă”, a declarat Francesco Rutelli, fost primar al Romei, care prezidează asociația cinematografică și audiovizuală din Italia. Cu toate acestea, a declarat pentru ziarul „Il Messagero” că „blocarea căii Netflix sau a altor platforme, care va crește doar în număr, este la fel de iluzorie și de nefolositoare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri