Caută
Close this search box.

Macron se apropie de o posibilă alianţă cu ALDE european

macron

Partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron (La Republique en Marche) va trimite reprezentanţi la congresul liberalilor europeni, făcând astfel un pas important către o posibilă alianţă cu grupul liberal ALDE, în cadrul demersurilor prin care liderul de la Elysee caută aliaţi pentru alegerile europarlamentare care să susţină viziunea sa progresistă asupra Uniunii Europene, se arată într-un articol publicat luni de politico.eu..

Acţiunea lui Macron de căutare a unor astfel de aliaţi îi are în vedere şi pe unii social-democraţi şi verzi europeni, fapt ce riscă să-i nemulţumească pe acei liberali care îi consideră adversari pe cei din urmă.

Prin trimiterea a trei reprezentanţi ai partidului La Republique en Marche la congresul Grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), care începe joi la Madrid, preşedintele Macron îşi înteţeşte campania de construcţie a unei baze proprii de putere la Bruxelles, el căutând, prin participarea la congresul grupului ALDE european, să convină cu acesta o platformă de campanie comună.

Dacă va reuşi, Macron ar replica în Europa construcţia politică din Franţa, prin care a creat o forţă politică ce se consideră a fi o contrapondere la curentele tradiţionale de stânga şi dreapta, prin implementarea unei viziuni reprezentate de politici centriste şi de o integrare europeană sporită, combătând totodată partidele de dreapta populiste, care în ultimii ani au luat avânt în UE.

În plus, pe măsură ce Angela Merkel îşi face treptat ieşirea de pe scena politică, liderul francez vede acum o oportunitate de a prelua de la cancelarul german haina leadership-ului european.

Dar dacă eşuează Macron riscă să-şi piardă semnificativ influenţa la nivel european, întrucât nu ar mai fi sprijinit de un grup de aliaţi în rândul liderilor europeni şi în Parlamentul European care să-i susţină agenda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri