Caută
Close this search box.

Polonia: Jurnaliştii au probleme în carieră din cauza PiS, partidul de guvernământ

polonia

Tensiunile politice din Polonia sunt resimțite și de jurnaliști, care își pot pierde locul de muncă criticând guvernul. Pe de altă parte, presa conservatoare se simte acuzată de liberali.

„Tot ce am voie să fac în ultimul an este să adun informații și citate pe care le folosesc jurnaliștii. Este o muncă total mecanică”, spune Dorota Nygren, care a realizat timp de 15 ani emisiuni de radio, fiind responsabilă de știri.

Ea nu se poate mulțumi cu munca de la arhivă. A fost obligată să renunțe la activitatea redacțională, pentru a primi mult mai puțini bani în arhivă, doar pentru că nu era pe aceeași linie cu șeful ei.

A avut curajul de a critica acapararea televiziunii publice de către guvernul național-conservator PiS. În urmă cu un an, când retorica guvernamentală anti-refugiați devenea tot mai evidentă, jurnalista a refuzat să numească naționalitatea unui marocan, care atacase un preot catolic italian:

„Bărbatul ar fi astfel stigmatizat. Naționalitatea sau orientarea sexuală trebuie menționate doar dacă sunt parte din subiect. În acest caz nu conta naționalitatea”, explică Nygren.

S-a contrat astfel cu șeful ei, care insista asupra menționării naționalității infractorilor. La un tribunal din Varșovia este pe rol procesul intentat de jurnalistă fostului ei angajator, pe care îl acuză de discriminare.

Jurnalista este una dintre puținii care au rămas în structurile publice după conflictul avut cu fostul ei șef. Din 2015, sute de ziariști și-au pierdut locul de muncă în situații similare.

Avocatul Poporului, Adam Bodnar, consideră că lumea media este tot mai politizată. „Până și jurnaliștii independenți, care încearcă să lucreze corect, sunt considerați ca făcând parte dintr-o anumită tabără politică”, spune Bodnar în discuția cu DW.

El consideră că aceasta este „o gândire tribală” și se referă la „jurnalismul identitar”, dat fiind că ziariștii se identifică foarte des cu un partid sau o tabără politică.

Anumite medii național-conservatoare din Polonia au devenit astfel purtători de cuvânt ai guvernului, propagând printre atele și mesaje îndreptate împotriva Germaniei.

Însuși Bodnar a fost atacat în această vară, după ce a acordat un interviu DW, în care s-a referit la situația statului de drept, fiind acuzat că reprezintă interesele germane, și nu pe cele poloneze.

Prin urmare, Bodnar nu se mai miră că DW este pusă la zid, în conflictul dintre președintele federal Frank-Walter Steinmeier și șeful statului polonez, Andrzej Duda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri